1. "Manchester by the sea"

Drama. Casey Affleck har en Oscar att vänta för rollen som människospillran Lee, som återvänder till sin hemstad för att ta hand om sin tonårige brorson. I tillbakablickar från Lees tidigare liv som en glad slarver, uppdagas den fasansfulla tragedin som krossade honom. Det är ett djupt gripande sorgedrama med plats för både glimrande skådespeleri och glimtar av humor.

2. "Min pappa Toni Erdmann"

Artikelbild

| 1. "Manchester by the sea"

Drama/komedi. En pappa, en dotter och en bulgarisk maskeraddräkt av långhårig päls – där har du receptet till en riktigt maxad filmupplevelse. Den tyska regissören Maren Ades briljanta blandning av relationsdrama, europeisk samtidsskildring och hysteriskt rolig komedi trotsar alla jämförelser, den måste bara ses - om inte annat för det sällsynta tillfället att få bli riktigt överraskad på bio.

3. "Mustang"

Drama. Fem systrar i en liten turkisk by växer upp i relativ frihet, tills en konservativ morbror förvandlar deras hem till ett fängelse. Via meningslösa hushållslektioner och förnedrande oskuldskontroller ska de rättas in i ledet, giftas bort och gömmas undan. Men det är inte så lätt att tämja en vildhäst, och minstingen Lale går i täten för revolten, i denna hyllning till kraften hos tonårsflickor världen över.

Läs kulturredaktionens årsbästalistor: Filmredaktör Björn G Stenberg, Susanne Sigroth-Lambe, Karin Svensson, Elin Dahlman och Karolina Bergström.