Vad handlar boken om?
– Man kan säga att "Drömfångarna" är ett slags fantasythriller för hela familjen. Det finns mysterier att lösa och faror att övervinna. Det blir rejält spännande och även en del skratt. Berättelsen är en hyllning till den ohämmade fantasin, vänskapen och vikten att inte låsa om sitt hjärta.
Finns den redan ute i pappersvariant?
– Ja, boken finns både med hård pärm samt som pocket, utgivna på mitt eget förlag Pythia. De går att köpa här i Uppsala, och naturligtvis i nätbokhandeln.
Hur fungerar det att ge ut böcker själv idag?
– Det är inte alltid det går så pass bra för egenutgivna böcker som det har gjort för "Drömfångarna". Den har fått stöd från Kulturrådet samt köpts in av många skolor och bibliotek. Vi har idag har vi en ny situation på bokmarknaden. Det finns många högkvalitativa småförlag som blir uppstickare när de stora förlagen helst bara ger ut bestsellers. Men vem vet egentligen vad som till slut kan bli en storsäljare? Och är volymförsäljningen egentligen det viktigaste? Nu är inte Drömfångarna en bestseller, men jag är mycket glad och tacksam över att den ändå har blivit så väl mottagen. Egenutgivning har blivit oerhört mycket enklare med tanke på e-böcker, och annan ny teknik. Man kan köpa lösningar från olika ”print on demand”- företag, eller trycka upp böckerna utomlands för att få ner kostnaden. Men det stora arbetet med att skriva boken är ju lika omfattande som tidigare. Det krävs disciplin och hårt arbete. Det krävs att man har provläsare, lektör, korrekturläsare och någon som kan formgivning. Det mesta kan man betala för. Allt detta går att lösa, men den största svårigheten är naturligtvis att nå ut till läsarna. Reguljära förlag har ju en helt annan marknadsföringskapacitet och kanaler till bokhandeln. Det ges samtidigt ut fler böcker än på länge, men i mindre upplagor, så konkurrensen är stenhård. Många kämpar på en begränsad marknad.
Drömfångarnas började som egenutgiven pappersbok i februari för att sedan ges ut på det dominerande ljudboksförlaget Storyside i december. Man kan därför säga att den samtidigt både är egenutgiven och utgiven av ett etablerat förlag.
Att egenutgivna böcker skulle vara sämre än andra är för övrigt en seglivad myt. Men visst finns det riktigt avskräckande exempel. Ett tips är att välja bok efter författarnamn och hur välskriven den verkar vara, och strunta i vilket förlag som har gett ut den.
Har du läst in boken själv, eller vem gör det?
– Inläsare blev roligt nog den mycket erfarne skådespelaren Viktor Åkerblom. 2016 fick han Stora Ljudbokspriset. Många minns honom säkert från Bolibompa, Pelle Svanslös, Torpederna och Maria Wern. Mer passande inläsare har jag faktiskt svårt att tänka mig!
Har du gjort flera böcker?
– Ja, jag har skrivit ett flertal barn och ungdomsböcker som har översatts till danska och norska. Förlagen har varierat. Mina böcker ”Genom Skuggornas dal” och ”Innan lyktorna slocknar” (Verbum Förlag) kan man hitta på de flesta bibliotek. Jag har även skrivit en thriller för vuxna under pseudonym (för att skilja den från mina barnböcker). Läs gärna mer på min hemsida www.lonnebo.com
Hur ser de fortsatta närmaste planerna ut?
– Jag arbetar vidare som präst i Svenska kyrkan och med mitt skrivande. Det finns alltid nya idéer som väntar på att förverkligas. Jag kanske skulle försöka mig på att skriva en julkalender för SR eller SVT? Vem vet? Det vore en rolig utmaning i alla fall!