Isabelle Huppert är i högform som manipulativ spelbolagschef i "Elle", en film som vrider och vänder på idéer om offer och förövare. Paul Verhoevens hämnddrama är hans bästa film hittills.

Regissören Paul Verhoeven har aldrig varit rädd för att chocka, men öppningsscenen i hans senaste film "Elle" är den mest magstarka jag sett på länge. Här introduceras filmens huvudperson genom ett våldsamt övergrepp, det hela stilla övervakat av hennes grönögda katt. Det är bara inledningen på en film som pendlar mellan skräck, drama och komedi utan att någonsin tappa fokus.

Våldtäktsoffret i fråga heter Michèle (Isabelle Huppert), och hennes agerande efter övergreppet är inte det förväntade. Efter att ha kastat sin klänning i soporna tar hon ett bad där blodet färgar skummet rött. Sedan beställer hon hem sushi.

Att Michèle är tuff vd på ett framgångsrikt spelföretag kanske säger något om hennes personlighet. Men framför allt har hennes unika förflutna, en ruskig historia som avslöjas pö om pö i filmen med lyckad effekt, rustat Michèle med ett extra hudlager. Hon är van att ha full kontroll, men när våldtäktsmannen tränger sig in i hennes vardag genom sms och mejl måste Michèle agera.

"Elle" är befriande okonventionell i sin syn på kvinnlig sexualitet, och Verhoeven vrider på många ingrodda idéer om kvinnligt och manligt beteende. Lika effektivt skärskådas myter om offer och förövare.

Men utan Huppert i huvudrollen hade till och med en våghasig filmskapare som Verhoeven kunnat halka snett. Huppert är sitt vanliga, icke-infriande jag och spelar Michèle med lika delar förakt och lekfullhet. En stor portion av filmens vassa humor ligger i hennes oförutsägbara agerande - så fort man tror sig ha läst av Michèle drar Huppert bort mattan under ens fötter.

Om "Elle" verkar ostyrig är det en fullt medveten spretighet som gör att åskådaren aldrig tillåts slappna av. I stället lämnar man "Elle" med en omedelbar önskan om att se om den. (TT)