FYRA KAJOR

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

Fantasy. Tim Burtons fantasteri passar sällsynt väl ihop med Ransom Riggs spännande och lite vemodiga roman. Tim Burton har gjort en så fullödig berättelse. Här finns full action, hisnande fantasy, den första spirande förälskelsen och spännande karaktärer. Det är också en mycket vacker film med många bilder att försjunka i.

FYRA KAJOR

Farväl magistern

Dokumentär. en skola i södra Frankrike undervisar Jean-Michel Burel sitt sista år innan pensionen. Han lär ut stavning, matematik och ordning och är mycket engagerad. Han är fast besluten att ge eleverna både självförtroende och vilja att växa som människor. En positiv film om hur skolan kan vara när det fungerar som bäst.

TRE KAJOR

Operation Overlord

Krigsskildring. Morgonen den 6:e juni 1944 sätts Operation Overlord i verket då 5 000 fartyg med 156 000 soldater landstiger i Normandie. Detta är Dagen D, början till slutet på kriget vid västfronten. Stuart Coopers film från 1975 blandar dokumentära sekvenser med nyinspelat. Det hela framstår som en obeveklig ödesmättad stund. Vilket det förstås var i verkligheten.

TRE KAJOR

Hollow point

Västern. För att vara en modern västern med alla schablonerna överförda till nutid är berättelsen inte oäven. Den unge sheriffen Wallace sänds ut för att rensa upp i en liten håla, där han råkar ut för en machetesvingande skurk. Välspelat av Patrick Wilson och Ian McShane liksom John Leguizamo och James Belushi.

TRE KAJOR

Below her mouth

Romantik/erotik. April Mullen har gjort en film som ångar av förälskelse och passion. Dallas (Erika Linder) är trött på sin tillvaro, tills hon träffar den självsäkra och framgångsrika moderedaktören Jasmine på en klubb. Det finns bara ett litet problem, Jasmines fästmans Rile. Det är en film som övertygar, även om sexscenerna är explicita har de sensualism.

TVÅ KAJOR

The Shallows

Thriller. När filen ”Hajen” kom satte den en ny standard som sedan dess inte lämnat dessa elegant djur i fred på film. Här är det Jaume Collet-Sera som försöker skaka liv i den hajskräck som Steven Spielberg en gång väckte. Lika mycket är det för at visa upp Blake Lively. Men filmen har sina ljusa och skräckfyllda stunder där man får ta bristen på logik.

TVÅ KAJOR

The Blob

Skräck/komedi. Kultklassikern ”The Blob” från 1958 är numera mest sevärd som ett tidsdokument. Och för at både Steve mcQueen och kompositören Burt Bacharach startade sina karriärer. Annars är historien om hur rymdvarelser i form av rör gelémassa dyker upp och äter befolkningen mer rolig än skrämmande.