1. "Min pappa Toni Erdmann"

Drama/komedi. Den okonventionella komedin ”Min pappa Toni Erdmann” har prisats i Cannes och utsetts till Tysklands Oscars­bidrag. Det är en helt unik filmupplevelse om kärleken mellan en skojfrisk far och hans olyckliga dotter. Peter Simonischek och Sandra Hüller är suveräna i den här tragikomiska filmen som ger livskraft.

2. "Bland män och får"

Artikelbild

| Utmärkt genrefilm. Quentin Tarantino tar västernfilmen till ytterligare höjder i "The Hateful eight". Här Morgan Freeman.

Drama. Två ­isländska bröder har inte ­pratat med varandra på 40 år trots att de är grannar och fåruppfödare båda. Nu sker något som tvingar fram en ändring i denna gripande och välgjorda, smått bibliska berättelse i all sin storslagenhet. Sigurður Sigurjónsson & Theodór Júlíusson blir ett med det karga landskapet.

3. "The hateful eight"

Västern. Västerngenren har fått ett litet uppsving på senare tid, och den kan ju låna sig till det mesta, se bara på tv-serien ”Westworld”. Här presenterar Tarantino ett dramatiskt och tre timmar långt kammarspel med döden som insats. Egentligen har två tydliga genrer fått gifta sig: västernfilmen och pusseldeckaren i det slutna rummet.

Läs kulturredaktionens årsbästalistor: Filmredaktör Björn G Stenberg, Susanne Sigroth-Lambe, Karin Svensson, Elin Dahlman och Karolina Bergström.