FYRA KAJOR

The people vs Friz Bauer

Drama. Man kan aldrig nog påminnas om andra världskriget och Förintelsens alla vidrigheter. Här fört ovanlighetens skull en tysk film, och en bra sådan. Den handlar om hur man hittar nazisten Adolf Eichmann 1957 och för att kunna fånga honom tvingas åklagaren Fritz Bauer begå ”landsförräderi”.

TRE KAJOR

Morgan

Drama. Artificiell intelligens och hur man hanterar alltmer levande robotar är ett populärt ämne. Här hanteras det lite annorlunda och filmen ger återigen en tankeställare om vad det kan innebära. Vilka ska ha makten över utveckling och forskning? Är det som vapen de ska användas? Bra spel och snyggt gjord.

TRE KAJOR

Slaget om Warszawa - 1920

Krig. Det är alltid nyttigt att lära mer om historiens gång. Efterspelet till första världskriget är inte så känt här. Filmen skildrar det nystartade Sovjets offensiv mot omstartade Polen 1920. I centrum står en kabaréartist och en officer, tillika poet och socialist. Visst får man ta en del patriotiska krumbukter men hyggligt i övrigt.

TRE KAJOR

Elena från Avalor – Redo att leda

Animerat. Hade filmen handlat om en prins kunde det ha blivit en smått patetisk växa-upp- och framgångssaga. Nu handlar det om en driftig ung prinsessa som rädda sitt förtrollade land från en ond häxa. Bra fångad historia, fin musik och sång och dessutom stundtals riktigt rolig, utan att vara något mästerverk.

TVÅ KAJOR

The Magnificent Seven.

Västern. Västerngenren har fått ett ­litet uppsving på senare tid. En film som Quentin Tarantinos ”The hateful eight” lyfter. Den här re-maken av ”De sju samurajerna” eller ”7 vågade livet” blir dock trots ett stjärnspäckat garnityr ingen höjdare, mest bara cowboyaction. Bäst är Denzel Washington.

TVÅ KAJOR

Everybody wants some

Collegefilm. Platsen är Texas, året 1980. Jake börjar på college och har höga förväntningar på det nya livet, i ungdomlig frihet. Snart börjar allvaret och det gäller att ta för sig så mycket man kan. Ur orgier i allehanda droger och massor sav sex utkristalliseras också livslånga vänskap och gruppgemenskap.

TVÅ KAJOR

Den ljuva flykten

Drama/komedi. Det är en lite parodisk, menad eller ofrivillig, känsla över berättelsen om den snart medelålders Michel som tröttnat på det mesta. Han köper en kajak och drar iväg på floden som leder ut i friheten. Åtminstone en bit. Härlig naturkänsla och roliga människor även om det blir lite väl mansanpassat.