• lördag 21 januari 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Nytt i vinter Jonas tecknarblogg Jonas tecknarblogg
Vädersponsor:

Biosugen? UNT recenserar alla filmer som går i Uppsala just nu

Biosugen? Här hittar du UNT:s recensionerna av alla filmer som går på Uppsalas biografer just nu.

 BETYG: 5 kajor  

Elle

Isabelle Huppert är i högform som manipulativ spelbolagschef i "Elle", en film som vrider och vänder på idéer om offer och förövare. Paul Verhoevens hämnddrama är hans bästa film hittills. Royal. ElD LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här.

Manchester by the sea

En av årets bästa filmer. Lee chandler (Casey Affleck) tvingas återvända hem för att ta hand om sin brorson (Lucas Hedges). Hans återkomst väcker starka känslor. Varje ord vägs på våg och flera scener nästan sliter hjärtat ur kroppen på en. Royal. ED LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här.

 

Min pappa Toni Erdmann

Den okonventionella komedin ”Min pappa Toni Erdmann” har prisats i Cannes och utsetts till Tysklands Oscarbidrag. Det är en helt unik filmupplevelse om kärleken mellan en skojfrisk far och hans olyckliga dotter. Fyrisbiografen. BGS LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här.

 

BETYG: 4 kajor  

Agnes Dei

En mycket välspelad och gripande historia som utspelas 1945 i Polen. En ung fransk läkare (Lou de Laâge) kallas till ett kloster där ett antal nunnor blivit våldtagna och gravida. Anne Fontaines film tillhör årets bättre filmer, bygger på verkliga händelser och har starka paralleller till nutuiden. Fyrisbiografen. BGS LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här.

Dansaren

Debuterande filmregissören Stéphanie Di Giusto har gjort en film full av tidsanda och vackra bilder från la belle epoque om en av tidens banbrytande scenkonstnärer, Lorïe Fuller. Franska artisten Soko gör ett fantastiskt jobb i rollen som denna säregna artist. Fyrisbiografen & Royal. SSL LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här.

 Efter stormen

Japanskt drama om Ryota, en gång en lovande författare, som numera hankar sig fram, skild och med dålig kontakt med sonen. Det har blivit en gripande och ändå hoppfull vardagsberättelse där skådespelarna lyser. Fyrisbiografen & Royal. BGS LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här.

Fyren mellan haven

Praktiskt taget varje filmruta är som en Skagenmålning i denna bildpoetiska och bitterljuva film. I stilla tempo berättas om en barnlöst fyrvaktarpar som en dag bokstavligen får ett barn uppspolat på stranden. Alicia Vikander är skimrande bra, liksom motspelaren Michael Fassbender. SSL. Royal LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här.

Jag, Daniel Blake

Ken Loach fortsätter att skildra orättvisor i samhället och står alltid tydligt på de svagas sida. Här är det änklingen Daniel Blake som hamnat mellan stolarna när han blir sjuk. Läget blir alltmer desperat. Gripande, välgjort och fylld med svart humor. Fyrisbiografen & Royal. BGS LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här.

 

Paterson

En busschaufför skapar poesi av vardagen och kärleken i Jim Jarmuschs senaste film "Paterson". Adam Driver gör sin starkaste skådespelarinsats hittills i en film som förtrollar trots att inte mycket händer. Fyrisbiografen & Filmstaden. ElD LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här.

 

 

Rogue One: A Star Wars Story

Felicity Jones är mycket bra som ledande roll i spinoff-filmen ”Rogue One” där man återanvänder hela ”Star Wars”-konceptet i en i stort sett fristående actionfilm i rymden. Mörk film med svart humor. Underhållande och välgjord. Spegeln, Royal & Filmstaden. BGS LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här.  

BETYG: 3 kajor

Allied

Mysmästaren Robert Zemeckis går i krig i nya "Allied", där Brad Pitt och Marion Cotillard spelar spioner i andra världskrigets Marocko. Det är en gammaldags film, på gott och ont. Filmstaden. KS LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här.

American pastoral

Ewan McGregor regisserar och spelar huvudrollen i filmen efter Philip Roths Pulitzerbelönade bok. Det handlar om en dotter (Dakota Fanning) som radikaliseras i 70-talets amerikanska medelklass. Filmstaden. BGS LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här.

Arrival

Filosofisk science fiction där Amy Adams språkprofessor i kamp med tiden försöker knäcka koden från besökande aliens symboliska meddelanden. Vill de invadera jorden eller något annat? Filmen utvecklas också till att bli en sentimental historia om sorg och förlust. SSL. Filmstaden LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här.

 

Aquarius

Brasilianskt Guldpalmsnominerat drama om en pensionerad musikskribent, hennes minnen från förr och hennes envisa kamp för att bo kvar i sin lägenhet som ett byggbolag vill expropriera. Långsamt berättat men efterhand faller bitarna på plats och dramatiken växer. Fyrisbiografen & Royal SSL LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här.

Fantastiska vidunder och var man hittar dem

Harry Potter-släktingen "Fantastiska vidunder och var man hittar dem" är en stökig, charmig och stundvis svajig historia om mystiska varelser i 1800-talets New York.  Royal & Filmstaden LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här.

Hacksaw Ridge

Mel Gibson har regisserat ett annorlunda krigsdrama om sjukvårdaren och vapenvägraren Desmond T Doss. Han har funnits på riktigt och är fantastiskt gestaltad av Andrew Garfield. I ett av andra världskrigets mest blodiga slag räddar han liv. Men krigsscenerna är utdragna och alldeles för långa. Filmstaden. SSL LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här.

Hundraettåringen som smet från notan och försvann

Många kända ansikten passerar förbi (Brezjnev, Bowie, Warhol) i tillbakablickar när Allan far runt på jakt efter ett recept på läsken "Folksoda". Det är en bit mellan skratten och filmen lever högt på Robert Gustafssons spel och flera bra biroller. Royal & Filmstaden. BGS LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här.

Kvinnan på tåget

Den brittiska författaren Paula Hawkins bästsäljare ”Kvinnan på tåget” har blivit film. Men på vita duken är berättelsen alltför tillrättalagd för att gripa tag ordentligt i åskådaren. Emily Blunt gör sitt livs roll dock. Royal & Filmstaden. BGS LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här.

 Life, animated

En autistisk pojke tar hjälp av gamla Disneyfilmer för att skapa ordning i sin kaotiska tillvaro. "Life, animated" är en film om ihärdig kamp och vikten av att se till individens behov. Royal. ElD LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här.

 Lion

Bygger på en verklig historia om en adopterad pojke som spårar upp sin mor genom Google earth. Inledningsvis en balanserad skildring av pojkens liv, men på slutet skruvas känslokranarna på max helt i onödan. Royal & Filmstaden ED LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här.

Måste gitt

Förortens småkriminalitet går i klinch med kulturelitisk innerstadsmentalitet i galghumoristisk dramakomedi. En och annan schablon kan ses hos båda lägren, men regissören Ivica Zubac har ett fast grepp om sin underfundiga historia. Filmstaden. SSL Läs mer! Hela recensionen hittar du här

Päron och lavendel

En nybliven änka med två barn försöker hålla i gång sin döde makes päronodling i Provence. En dag råkar hon köra på en man och tar hem honom för omplåstring. Mycket är förutsägbart i denna romantiska film, men den bjuder på livshopp och värme. BGS. Fyrisbiografen Läs mer! Hela recensionen hittar du här

Småstad.

Johan Löfstedt har gjort en hybridfilm som är dokumentärt anstruken men som spelas av personerna det handlar om. Det har blivit en film som är som livet självt i sin ojämnhet och som slutar i ett slags hopp om att det aldrig är försent. Fyrisbiografen. BGS LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här.

Split

M. Night Shyamalans film om en man med multipla personligheter pendlar mellan spänning och trams. Men James McAvoy och Anya Taylor-Joy bär upp "Split" på sina axlar. ElD. Filmstaden LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här.

Why him

En sorts generationsöverskridande bromance-film. Handlar om en frontalkrock på ett julfirande där blivande svärsonen inte direkt faller i god jord. Bitvis glimrande, ett par scener är helt enkelt vansinnigt roliga. Filmstaden. ED Läs mer! Hela recensionen hittar du här

 

 

BETYG: 2 kajor

Assassin’s creed

Michael Fassbender sparkar och vevar för fullt. Men för en film som innehåller så mycket action och slagsmål, känns spelfilmatiseringen av "Assassin's creed" förvånansvärt händelselös. Spegeln & Filmstaden. ElD LÄS MER! Hela recensionen hittar du här

Live by night

Ben Afflecks gangsterfilm om förbudstidens USA innehåller allt som en gangsterfilm bör. Men "Live by night" är ändå förvånansvärt själlös och sömnig. ElD. Filmstaden LÄS MER! Hela recensionen hittar du här

Marcus & Martinus – tillsammans mot drömmen

De populära norska tvillingarna Marcus och Martinus Gunnarsen utgör popfenomenet som inte går att motstå. Men det här idolporträttet ger en oväntat besk bismak. Spegeln & Filmstaden. ElD LÄS MER! Hela recensionen hittar du här

 

 

BETYG: 1 kaja

 

Passengers

Liknar mest en såpopera i rymden. Jennifer Lawrence, Chris Pratt och en sönderfallande rymdstation har huvudrollerna i "Passengers", som är allt det en science fiction-film inte ska vara. Filmstaden. ElD LÄS MER! Hela recensionen hittar du här

 

Skönheten i allt

Will Smith cyklar i motvind i "Skönheten i allt", en sentimental tårdrypare om sorgearbete. Var redo med näsdukar, om du inte somnar av tristess först. Filmstaden. ElD Läs mer! Hela recensionen hittar du här

 

Familjefilm

BETYG: 4 kajor

 

Bamse och häxans dotter

 

Blickar tillbaka till de mer utflippade Bamsehistorierna från förr, men har ett tydligare barnperspektiv än sin föregångare och berör utanförskap och fördomar och ger i typisk Bamseanda förklaringar till varför vissa gör som de gör. Filmstaden. ElD  LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här.

 

Sing

"Zootropolis" möter "Idol" i den animerade filmen "Sing", där gorillor, piggsvin och grisar tävlar i sång. Det är en varm historia om att utmana sig själv och omgivningens fördomar, och som får en att dansa i biostolen. Filmstaden. ElD LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här.

.BETYG: 3 kajor

Trolls

En neonfärgad energikick lyser i höstmörkret. "Trolls" visar sig vara lite mer än en uppdatering av de populära gamla penntrollsfigurerna. Spegeln & Filmstaden. ElD LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här. 

BETYG: 2 kajor  

Pettson & Findus – Juligheter

Sven Nordqvists älskade barnboksfigurer Pettson och Findus är tillbaka på bioduken. Men "Pettson & Findus - Juligheter" bjuder mest på fejksnö, dratta på ändan-humor och tyska Frauen. Filmstaden. ElD LÄS MER: Hela recensionen hittar du om du klickar här. 

RECENSENTER: Björn G Stenberg (BGS), Karolina Bergström (KB), Caroline hainer (CH), Elin Dahlman (ElD), Maria Nyström (MN), Miranda Sigander (MS), ­­Susanne Sigroth-Lambe (SSL),  och Karin Svensson (KS) .

 
 

Läsarkommentarer:

Biosugen? UNT recenserar alla filmer som går i Uppsala just nu

Film

Fler filmrecensioner