FYRA KAJOR

I väntan på ett mirakel

Drama. Det är inte så lite smak av Samuel Beckets klassiker ”I väntan på Godot” i Piero Messinas debutfilm. Han gestaltar fysiskt själva begreppet ”väntan” när en ung kvinna kommer till sin eventuella svärmor första gången. De båda kvinnorna inväntar sonen/pojkvännen, men var finns han? Juliette Binoche och Lou de Laâge är mycket bra.

FYRA KAJOR

Stulna blickar

Drama. Den här venezuelanska filmen fick Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig. Det är lätt att förstå, även om det faktiskt är en debutfilm av Lorenzo Vigas. Det handlar om 50-åriga Armando som köper sex av unga pojkar. Han möter 17-årige Elder, och en komplicerad relation uppstår. Alfredo Castro och Luis Silva är utmärkta i rollerna.

FYRA KAJOR

Dagar och nätter

Drama. Egentligen behövs ingen mer fantasifull idé för en film än att samla ihop ett antal människor, sätta dem i ett utsatt läge och köra på. Här handlar det om ett antal excentriska personer som samlas hos en åldrad aktris. Förvecklingar uppstår, gamla oförrätter ska göras upp och nya relationer utvecklas. Med bland andra Michael Nyquist, Katie Holmes och Jean Reno.

FYRA KAJOR

Swiss army man

Drama/thriller. En minst sagt ovanlig rollbesättning. Den snuddar vid ”Castaway” där Tom Hanks hamnar på en öde ö med bara en boll som sällskap. Här heter huvudpersonen till och med Hank (Pauls Dano) och han får sällskap på sin ö av ett ilandspolat lik (Daniel Radcliffe). Tillsammans försöker de överleva i denna utmärkta berättelse.

TRE KAJOR

Deserted

Drama/thriller. Nyss utsläppt från fängelse beger sig Jae (Mischa Barton) på en roadtrip med sin bror Robin (Jackson Davis). Efter ett mothaveri hamnar de i öknen i Death Valley. Nu handlar allt om överlevnad i den brännande hettan och torkan. Det är regissören Ashley Avis första långfilm och hon gör det bra, även om filmen inte är så upphetsande i sig.

TRE KAJOR

Precious cargo

Actionthriller. ”Stjäl aldrig av en tjuv”, så lyder sensmoralen i denna actionthriller, med en mängd svart humor. Efter ett klantigt utfört rån hamnar Karen (Claire Forlani) och Jack (Mark-Paul Gosselaar) jagade av gangsterkungen Eddie (Bruce Willis). Nu gäller det att vara smarta. Snyggt ihopkommen underhållning med kemi mellan deltagarna.

TVÅ KAJOR

Mike and Dave need wedding dates

Komedi. Filmen följer en lång amerikansk komeditradition som visar att för partyprissar och vuxna barn nås mognad och ansvarstagande endast genom pinsamheter, berusning och eventuellt också nakenhet i en formell och opassande situation. Samt en romans. Ovanligt dock med så vilda tjejer, spelade av Anna Kendrick och Aubrey Plaza. .