FYRA KAJOR

The Lobster

(Sony)

Artikelbild

| Patsy (Joanna Lumley) och Edina (Jennifer Saunders).

Drama. Grekiske regissören Yorgos Lanthimos brukar göra egensinnig satir. Så också i "The Lobster" som skildrar en relationsfascistisk dystopi där tvåsamhet är obligatorisk och självvald ensamhet ses som ett brott. Det är skruvat, deprimerande och samtidigt vansinnigt roligt. Med en mycket bra Colin Farrell, och Rachel Weisz & Léa Seydoux.

FYRA KAJOR

Suburra

(NjutaFilms)

Thriller. En ohelig allians bestående av korrupta politiker, den katolska kyrkan och lokala gangsters vill förvandla Roms hamnkvarter Ostia till ett italienskt Las Vegas i en vacker och brutal film. Fortsättningen på ”Gomorra” utspelas dagarna innan en italiensk regering faller, och liknar verkligheten som vi hör den på nyheterna.

FYRA KAJOR

Florence Foster Jenkins

(SF)

Komedi/Drama. Meryl Streep spelar en amerikansk operasångerska som på 1930-talet gjorde sensation i musikkretsar i New York. Anledningen? Hon saknade helt rytmkänsla och gehör, och sjöng så illa att publiken fick frossbrytningar. Det har blivit en tragikomisk berättelse där förutom Streep och Hugh Grant och inte minst Simon Helberg imponerar.

TRE KAJOR

Snowden

(Scanbox)

Drama. Oliver Stones film tar avstamp i Snowdens (Joseph Gordon-Levitt) veckolånga möte med journalister på ett hotell i Hong Kong 2013, där han avslöjade amerikanska, statsledda övervakningsprojekt. Aktuellt inte minst då Barack Obama precis under benådat visselblåsaren Chelsea Manning. Inte så upphetsande dock.

TRE KAJOR

Versailles – säsong 1

(Universal)

Historisk tv-serie. Självklart lånar sig historien om hur Louis XIV, ”Solkungen” kallad, mot alla odds och bokstavligt över lik bygger sitt jättelika slott i dåvarande vildmarken utanför Paris. Här får man alla intriger, lösa förbindelser och politiska äktenskap i överdådig miljö. George Blagden är bra i huvudrollen, MEN det utspelas på engelska tyvärr.

TRE KAJOR

Absolutely fabulous – The Movie

(Fox)

Komedi/TV_serie. "Helt hysteriskt"-drottningarna Edina och Patsy går loss på bioduken som om 90-talet aldrig hade tagit slut. Men "Absolutely fabulous: The movie" är en presentask riktad till redan hängivna fans. Skämten växlar mellan högt och lågt, med massor av blinkningar till verklighetens mode- och kändisvärld.

TRE KAJOR

Vänner för livet

(NjutaFilms)

Drama. Manlig vänslap är et tofta återkommande tema. Men här görs det lite annorlunda. Två gamla vänner tar farväl i filmen. Cesc Gay har gjort en finstämd, osentimental skildring av manlig vänskap och väntan på döden. Javier Cámara och Ricardo Darín spelar så att man tror att det är på riktigt. Och en hel del livsvisdom får man på köpet.