FYRA KAJOR

Det främmande

Skräckdrama. "Det främmande" är en kittlande röra av erotik, samhällskritik, skräck och science fiction. Amat Escalante har gjort bisarr biofilm som ivrigt och lyckat blandar många genrer. Budskapet blir en aning diffust men han ger sig på flera av Mexicos grundläggande problem på ett oemotståndligt egensinnigt sätt.

FYRA KAJOR

Den sista vargen

Drama. Kina 1967. Under Maos kulturrevolution sänds studenten Chen Zen till Mongoliets bergslandskap för att förmå herdarna att anpassa sig till moderna tider. Inte minst förmås de att utrota vargarna vilket får förödande konsekvenser för de betesberonde nomaderna. En grym film, men Jean-Jaques Annaud har förståelse för ekologisk balans.

FYRA KAJOR

The girl with all the gifts

Skräckthriller. I en underjordisk militärbas hålls fängslade under massiv övervakning. Alla är de försöksdjur i den desperata kampen för att finna ett vaccin mot den epidemi som hotar att förinta världen. Ett annorlunda grepp på en sliten genre, extra gripande då det handlar om gulliga barn som snabbt kan förvandlas till mördarmaskiner.

TRE KAJOR

Medan vi lever

Drama. Filmskaparen Dani Kouyaté lämnade sitt hemland Burkina Faso i 25-årsåldern och har sedan dess levt både i Frankrike och, sedan flera år, i Sverige. Filmen är Kouyatés första svenska långfilm, och liksom flera av hans tidigare filmer behandlar den teman som identitet och rötter. Aktuell och välspelad berättelse.

TRE KAJOR

Bridget Jones Baby

Romantisk komedi. Bridget Jones är tillbaka. Lite äldre, lite mognare – men fortfarande underhållande. Renée Zellweger och Colin Firth är nyckelfigurer när ett svajigt 90-talskoncept uppdateras i "Bridget Jones's baby". Men någon mer film behöver man inte göra, fast en på ålderdomshemmet kanske vore kul.

TRE KAJOR

Don’t breathe

Skräck. "Home invasion"-genren ges en lite annorlunda tagning av regissören Fede Alvarez, som här vänder upp och ned på genrens grundläggande spelregler. Det blir en klaustrofobisk katt- och råtta-lek då tre ungdomar bestämmer sig för att råna en blind man i hans hem. Det går inte riktigt som de tänkt sig.

TVÅ KAJOR

Southbound

Skräck. Som en pastisch på 80-talets skräckboom är det helt okej. Ute i den amerikanska southwest-öknen kan vad som helst hända. I detta ingenmansland, på en highway utan nummer, finner vi fem sällskap som råkat irra sig vilse in i en skymningszon av kaktusar, ökenryttare och ren jävla ondska. Snabbt sammanfattat, det går inte så bra.