En pappas kamp för att säkra sin dotters framtid förvandlas till en mardröm i "Prövningen". Cristian Mungius senaste film är en berättelse om hur samhällets korruption äter sig in på individnivå.

Cristian Mungius genombrottsfilm "4 månader, 3 veckor och 2 dagar" var ett nästan thrillerartat abortdrama som utspelades i Rumänien under Nicolae Ceausescus kommunistiska regim. Redan där visade den rumänske filmaren prov på en elegant förmåga att placera berättelser om enskilda människor i en större samhällskontext. Hans senaste film "Prövningen" är mer subtil, med följd att budskapet kan gå vissa förbi.

Handlingen utspelas i Cluj, en storstad i norra Rumänien. Där, i en förort med bostadskomplex präglade av cementgrå tyngd och anonymitet, lever läkaren Romeo (Adrian Titieni) med sin fru (Lia Bugnar) och dottern Eliza (Maria Dragus). Den senare är en dag från sitt slutprov inför examen, som enligt Romeos noggranna planering ska säkra ett stipendium för studier vid ett av Englands finare universitet.

Artikelbild

| I Cristian Mungius "Prövningen" utsätts Eliza (Maria Dragus) för ett våldtäktsförsök på väg till skolan. Det får hennes far Romeo (Adrian Titieni) ur balans.

Då inträffar något som hotar rasera allt. På väg till skolan utsätts Eliza för ett våldtäktsförsök. Hon klarar sig undan i sista sekund, men hennes möjlighet att klara slutprovet ser plötsligt inte självklara ut. För Romeo blir det inledningen till ett moraliskt förfall som får oanade konsekvenser.

"Prövningen" är en återhållsam studie i hur samhälle och individ fungerar i symbios. Ceausescutiden har oundvikligen satt sin prägel på Romeo och hans fru Magdas generation, som har vuxit upp i ett samhälle där lagar och regler kommit att nästan rutinmässigt åsidosättas. Mungiu är som bäst här, när han tydliggör hur den enskilde människans tveksamma val faktiskt hänger ihop med det som osar ruttet i samhället.

Måhända är budskapet väl noggrant förpackat för att verkligen träffa i mellangärdet. För vilken examen är det egentligen Eliza klarar tack vare sin fars förtjänster? Den i engelska, eller någon helt annan? (TT)