Utanför ett radhus i Stenhagen sitter skådespelaren Hassan Brijany och tar en paus. Inne i huset håller filmteknikerna och regissören på att rigga inför nästa tagning av en scen till filmen "Sveriges bästa svensk". Den handlar om en man, spelad av Brijany, som när han får reda på att han fått svenskt medborgarskap beslutar sig för att bli Sveriges bästa svensk. Han börjar med att ställa till med "en svensk fest" och bjuder in grannar och de från mataffären på all möjlig mat som han kallar svensk, och det är alltså den scenen som ska tas.

Anders Land är regissör och manusförfattare till "Sveriges bästa svensk".

– Idén till filmen kom då jag var med i ett annat filmprojekt, "Tio minuter av frihet", som jag gjorde för Tris, tjejers rätt i samhället, berättar han.

Artikelbild

| Svenskt. Mat från alla årets högtider finns på bordet till filmens "svenska fest".

– Jag och tjejerna som var med i filmen satt och pratade om integration och assimilation. Några av dem var nya i Sverige och just då pågick landets riksdagsval där dessa ord fanns med i debatten.

Anders Land är Uppsalabo och har tidigare bland annat gjort dokumentärfilmserien "Vi älskar Sävja". Den här filmen gör han på uppdrag av ABF och Studieförbundet Vuxenskolan, och med stöd från Uppsala kommun, länsstyrelsen och arbetsförmedlingen. Den är tänkt ska fungera som ett avstamp för diskussioner i studiegrupper av olika slag, samt på SFI-kurser, svenska för invandrare.

– Man kan säga att filmen inte behandlar ett yttre val, utan ett inre. Anpassning till en ny miljö, som ett nytt jobb eller ett nytt land, är egentligen en allmänmänsklig angelägenhet, säger Anders Land.

Hassan Brijany tycker det är viktigt att som professionell skådespelare engagera sig i vad som pågår i samhället.

Artikelbild

| Riggning. Skådespelaren hassan Brijany får en mikrofon av ljudteknikern Gabrielle Wikhede.

– Jag tycker filmen behandlar ett intressant ämne, men samtidigt att det inte skulle behöva diskuteras.

Han är född och utbildad i Iran och kulturkrockar har varit ett tema i hans arbete som skådespelare i Sverige. Genombrott gjorde han i Susan Taslimis film "Hus i helvete" 2002, en film som handlar om en invandrad pappa och hans döttrar som gör uppror. För sin roll i "Ett öga rött" 2007 fick han en Guldbagge och samma år var han med i "Körsbärsträdgården" på Uppsala stadsteater. Han har också varit med i flera SVT-serier. Men numera skriver han på ett eget filmmanus.

Artikelbild

| Fotografer. B-fotografen Edvard Lenander och A-fotografen Peter Milanov kollar att bilden blir som den ska i det helt vanliga radhuset i Stenhagen.

"Sveriges bästa svensk" har premiär på Slottsbiografen i Uppsala 25 maj då alla inblandade i produktionen är inbjudna. Då blir det också en paneldiskussion med Uppsalapolitiker.

Filmen ska dessutom läggas ut på sverigesbastasvensk.se samt på Facebook, där man kan kommentera den. Kommentarerna ska modereras av ABF och Studieförbundet Vuxenskolan.