1. "Manchester by the sea"

Drama. Ett starkt bioår avslutades i topp med Lonergans tonsäkra skildring om skuld och sorg. Casey Affleck spelar den inbundne Lee, som tvingas tillbaka till platsen där han en gång förlorade allt när hans tonårige brorson (Lucas Hedges) blir föräldralös. Osentimentalt, djupt berörande och, faktiskt, oväntat roligt tack vare samspelet mellan Affleck och 19-årige Hedges.

2. "Min pappa Toni Erdmann

Artikelbild

| 1. "Manchester by the sea"

Drama/komedi. Filmårets största överraskning var Maren Ades tyska komedi om en pappa som, iförd löständer och peruk, börjar stalka sin karriäristdotter i arbetssammanhang. Man gapskrattar och vrider sig av obehag om vartannat i biostolen av den här skruvade, svarta, bisarra filmen vars bästa scener fortsätter leva vidare i huvudet långt efter det att filmen är slut.

3. "Arrival"

Sci-fi. Ingen var nog förberedd på att sci-fi-filmen ”Arrival” skulle bli en av årets mest poetiska filmer, men det är precis vad den är. Kanadensaren Villeneuve lyfte det bästa ut Ted Chiangs novell och gjorde en lika delar spännande som meditativ film om språk, tid och rum, kusligt tonsatt av islänningen Jóhann Jóhannsson och med en övertygande Amy Adams i huvudrollen.

Läs kulturredaktionens årsbästalistor: Filmredaktör Björn G Stenberg, Susanne Sigroth-Lambe, Karin Svensson, Elin Dahlman och Karolina Bergström.