Ett rum som rymmer kultur

Nu får böckerna sällskap av konst och musik. De nya ägarna på Omnikvariatet i Uppsala vill skapa ett rum för kultur av olika former.

Kreatörer. Ulf Stålhandske och Ann Bredenfeldt har många idéer på hur lokalen på Dragarbrunnsgatan ska utvecklas. Scen, galleri, bokkafé och fortsatt antikvariat är på gång – och hundar ska vara välkomna.

Kreatörer. Ulf Stålhandske och Ann Bredenfeldt har många idéer på hur lokalen på Dragarbrunnsgatan ska utvecklas. Scen, galleri, bokkafé och fortsatt antikvariat är på gång – och hundar ska vara välkomna.

Foto: Staffan Claesson

Kultur och Nöje2015-01-06 10:00

– Här ska scenen vara. Så den här hyllan ska bort, och böckerna flyttas.

Ulf Stålhandske pekar på en sprängfylld bokhylla som räcker från golv till tak.

– Och så planerar vi att bygga ett loft. Då får vi plats med mer publik. Och panelen får vi riva för att skapa en utställningsvägg.

Arbetet pågår för fullt på Omnikvariatet, tidigare Antikvariat Claes Olofsson, på Dragarbrunnsgatan i Uppsala. Ulf Stålhandske, Ann Bredenfeldt och de andra i den ekonomiska föreningen Omnikultur rumsterar om, flyttar runt och visionerar. Lokalen är visserligen ganska trång, och i nuläget främst fylld av böcker och ett litet nygjort kafé med färgglada stolar. Men tanken är att antikvariatet inom kort även ska kompletteras med en scen och ett galleri ­– och en öppenhet inför nya idéer och initiativ.

– Vi vill samla många olika typer av kulturyttringar i samma lokal. Och det ska kännas enkelt och opretentiöst att komma in, vara låga trösklar och högt i tak, säger Ulf Stålhandske.

– Det här ska vara en mötesplats. Ett rum med ett lugnare tempo, där man kan varva ner från vardagsstressen, ta en kaffe, läsa en bok, säger Ann Bredenfeldt.

Ulf Stålhandske är själv musiker och konstnär, samt lärare på Sigtuna folkhögskola, och undervisar i bland annat måleri, drama, skulptur och bildanalys. Dessutom är han en van kulturarrangör.

– Så jag har ett stort nätverk av konstnärer och musiker. Och jag vet hur viktigt det är med ställen där man kan spela och ställa ut. Jag har själv saknat det, det är kul att fixa en sådan plats för andra, säger Ulf Stålhandske.

Själva antikvariatet är redan nu öppet som vanligt, om än i något mindre skala än tidigare. Premiärdatum för scen och galleri är satt till 21 februari, och därefter tänker sig föreningen fylla scenen med författarsamtal, poesiuppläsningar och musikkvällar med främst akustisk musik. Klart under våren är att dockmakaren Thomas Lundqvisk ger dockteaterföreställning och ställer ut sina dockor. Troligen blir det också en soaréföreställning med teaterelever från Sigtuna folkhögskola. I galleriet ska förstås konst visas, och kanske ska det även bli möjligt att sälja och köpa äldre tavlor, enligt samma system som med böckerna. Och så finns det tankar på olika typer av kurser och workshops inom konst, foto och film.

– Vi får se. Verksamheten får vara lite pågående, säger Ulf Stålhandske.

– Växa fram utan stress, säger Ann Bredenfeldt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!