Medlemmarna i den Gävlebaserade gruppen WOBZ hade börjat samarbeta på ”Sagan om Lilla Vargen”, en musikalisk saga om en varg som tvingas bort från skogen. Olle Åberg, Joakim Westlund, Viktor Zeidner och Girilal Baars hade spelat tillsammans förr, men inte alla fyra samtidigt. De hade ingen särskild målgrupp i åtanke, utan det var ett spontant samarbete. Det var först när gruppen turnerade i Gävleborgs län och spelade för barn som de insåg vilka de egentligen skrivit för.
– Barnen satt med fast uppmärksamhet. Då förstod vi, självklart skulle detta vara för dem, säger Girilal Baars.
Girilal Baars bidrar med ganska speciella instrument till ljuddramat. Förutom elektronik och röst spelar han vevlira och theremin. När jag ber honom beskriva det sistnämnda instrumentet svarar han att det är nog enklast att bara googla det.
– Det är ett elektroniskt instrument som uppfanns i Sovjetunionen. Man spelar den i luften, utan att vidröra själva instrumentet.
Unika instrument och komplexa ljudbilder för kanske inte tankarna till musik för barn. Något som Girilal Baars tycker är synd.
– Jag tycker det är viktigt att barn får höra sådant. Det finns väldigt mycket bra musik för barn, men ibland blir både det verbala och musikaliska språket för enkelt. Jag hade turen nu att jobba med folk som var överens om att inte ”skriva ner” till barn.
Musiken följer en varg som flyr till staden efter att hans hem i skogen blivit obeboeligt. Sent i processen fick sagan en visuell dimension genom ett samarbete med tecknaren Elin Hjulström Lord. Hennes illustrationer skildrar vargens färd till staden, och följer med om man köper ”Sagan om Lilla Vargen” på vinyl eller cd. Enligt Girilal Baars har berättelsen inspirerats av en hätsk debatt.
– Det hela började med att vi ville skriva något för tre år sedan. Vi kom att tänka på vargdebatten. Om vi skulle skjuta av dem eller låta dem få vara. Och vi kände att vi kanske kunde vända på situationen: Vad skulle hända om en oskyldig liten varg skulle flytta in till staden?
Resultatet blev en liten satirisk saga om samhällets brister och vårt förhållande till naturen. Men musiken står ändå i centrum.
– Det handlar om ljudet. Det är som en radiopjäs, men den är uppbyggd runt musiken.