– Det är väldigt roligt att få detta pris, i synnerhet som det är mitt gamla hemuniversitet och Studentbokhandeln, där jag själv har handlat sedan jag var student, som delar ut det.

Bengt Gustafsson, professor emeritus i teoretisk astrofysik vid Uppsala universitet, får priset för sin senaste bok "Svarta hål – teorier, upptäckter och människor" som gavs ut hösten 2015. Motiveringen lyder:

”Bengt Gustafsson tilldelas 2016 års Disapris för sin förmåga att göra det till synes obegripliga begripligt. Hans bok "Svarta hål" med dess utsökta metaforer och pedagogiska piruetter bjuder in till en underhållande – och bildande – upptäcktsfärd genom vetenskapshistorien från Newton till Einstein till dagsaktuell astrofysik, hela tiden med universums svarta hål i fokus.”

– Svarta hål är mycket populariserade inom populärkulturen, främst inom science fiction. De används också som metafor inom till exempel ekonomi, som en beskrivning av det totala utplånandet. Men det är inte alls lätt att förklara svarta hål, vissa av deras egenheter är praktiskt taget obegripliga, säger Bengt Gustafsson.

– Det har fascinerat mig, hur vi fyrkantiga naturvetare ändå har försökt att beskriva dem och det var det som utmanade mig att skriva boken.

I sin forskning har han främst ägnat sig åt teoretiska modeller för stjärnornas atmosfärer och kemisk analys av stjärnor. Han har också varit verksam med forskningsetiska frågor, både nationellt och internationellt liksom med miljö- och utvecklingsfrågor inom universitetet.

– Forskning är min huvudgrej fortfarande men jag brukar hålla föredrag också. Så har jag ytterligare ett par bokprojekt på gång, men det är för tidigt för att säga något mer om dem.

På sin femtioårsdag fick han en liten planet i present som döptes efter honom, asteroiden 5498 Gustafsson.

– Den är inte stor men det är roligt att tänka sig att några kvadratkilometer i universum har mitt namn.

Disapriset har utdelats årligen sedan 2001 för att "stimulera till fortsatta insatser inom populärvetenskapligt författarskap". Förra årets pristagare var den då nyutnämnda ständige sekreteraren i Svenska Akademien, Sara Danius och hon har deltagit i årets jury för priset.

Det är tradition att Disapriset delas ut på Kulturnatten, liksom att pristagaren håller en föreläsning senare samma kväll på Museum Gustavianum. Prissumman är 25 000 kronor.