Vi träffas i Kulturpunkten Gottsundas lokaler i Gottsunda centrum. Lukten av sprayfärg och sågspån är väletablerad i lokalen. Väggarna är fyllda av välgjorda grafittimålningar– mönster, texter och porträtt av alla dess former. Det var länge sedan sist, men minnet av festivalen lever kvar.
– Det var jättestort att få hit alla till Gottsunda, säger graffitikonstnären Lars "Kaos" Hjertstedt när han blickar upp från den utskurna träbiten han för tillfället arbetar med.
Det var 1992 som hiphop-festivalen i Gottsunda arrangerades för första gången. Busslaster med ungdomar från Schweiz, Tyskland, Norge och Danmark färdades till Uppsala. Festivalen har på senare år fått något av en legendarisk status inom den svenska hiphop-scenen.
– Det fanns inget liknande i Sverige just då. Konstnärer och artister har i efterhand berättat att festivalen betydde mycket för deras utveckling. Men tyvärr blev den ganska dåligt dokumenterad i lokala medier, säger Pärra Andreasson ansvarig för festivalen 1992 och graffitiansvarig för Gottsunda Hiphop 2016.
I UNT den 19 oktober 1992 stod det att "hela gångcity blev totalt nedklottrat" och att från "Stora torget till S:t Olofsgatan skonades inte en husvägg". Men några större polisinsatser blev det egentligen aldrig tal om – några sprayburkar beslagtogs och polisen talade om en "klotteraktion mot Uppsala" som följde i festivalens spår. Huruvida det stämmer eller inte råder det delade meningar om.
– Jag minns bara att det var helt fantastiskt, det var så mycket kärlek överallt. Det var först när jag blev lite äldre som jag förstod att festivalen hade blivit nedskriven i medierna och jag delar inte alls den bilden som förmedlades. När jag ringt runt till olika artister inför årets festival har alla bara haft positiva erfarenheter. Ken Ring minns det väldigt väl, Timbuktu sa att han ville åka dit 1992 men att han inte hade råd just då. Det var stort för hiphop-scenen och alla minns den, säger Affe Ashkar, ansvarig för musik och artistbokningar under årets festival.
Precis som vid premiären 1992 vill man i år lyfta fram fyra element inom hiphopen: graffiti, dj:s, breakdans och rap. Med dessa verktyg vill arrangörerna främja unga människors kreativitet, skaparglädje och möjlighet att ta plats i det offentliga rummet och samtalet. Planeringsarbetet började för två år sedan och tanken var att festivalen skulle äga rum redan förra året.
– Men intresset var så enormt så vi fick skjuta fram det för att hinna med, säger Affe Ashkar.
Kända artister som Labyrint, Rawa, Ken Ring och Löst Folk kommer att spela under de två dagarna. Men även dansare samt kända graffitikonstnärer som Ruskig och Kaos kommer att vara på plats. Föreläsningar om graffitins historia och festivalen 1992 kommer att hållas och arrangemanget beskrivs som en familjefestival där alla är välkomna. Inomhusscener kommer att finnas på Kulturpunkten och en stor utomhusscen byggs upp på parkeringen framför Gottsunda centrum. Besökarna kommer inte heller att behöva betala något inträde på den drog- och alkoholfria tillställningen.
Har ni någon uppskattning om hur många som kommer?
– Det är jättesvårt, men vi räknar med omkring 2 - 3 000 personer, säger Pärra Andreasson.