Logga in
Logga ut
Sexarbete Jonas tecknarblogg Jonas tecknarblogg
Vädersponsor:

Jonas Anderson

Jonas tecknarblogg

Jonas Anderson bloggar om sitt arbete som tecknare och tipsar om barnböcker och serier.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Tack och hej!

Allt roligt tar någon gång slut.

Detta blir mitt sista inlägg här på UNTbloggen. Besparingar är den tråkiga anledningen. Bloggen skall få ligga kvar till sommaren har de lovat.

Nå ja. Jag har haft väldigt trevligt här. Det har varit en mycket intressant erfarenhet. Jag kan bara hoppas att ni som läst mina inlägg uppskattat dem.

Jag skall försöka fortsätta med bloggandet på min gamla blogg. Om ni fortfarande är intresserade av mina bok, serie och utställningstips så bege er av dit.

Hur ser min närmsta framtid ut? Mer jobb. Jag är mitt i arbetet med en bok åt Beta Pedagog samt en illustration åt Polisens egen tidning. Sedan kastar jag mig direkt över fyra böcker åt Nypon (två Lea- och två Erik-böcker). Jag har lite egna planer i bakhuvudet. Två kalendrar bland annat. Vi får se vad det blir.

Tack för åren här och på återseende!

Lär dig måla en älg

Har du problem när du skall måla älgar?

Oroa dig inte. Hjälp kommer här i form av konstnären och bilderboksmakaren Oliver Jeffers.

Nytt äventyr

Ah... nya böcker! Finns det något bättre? Jo, det gör det nog men jag är väldigt nöjd när jag får sätta mig ner med en ny, spännande bok. När boken kommer från mitt favoritförlag Flying Eye Books så blir det ännu bättre.

Igår damp Arthur and the golden rope ner i brevlådan. Text och bild av Joe Todd-Stanton.

Arthur and the golden rope.

Som vanligt när Nobrow/Flying Eye Books ger ut en bok så är den välgjord med härligt tryck, väl utvalt papper och ofta något lite extra. Denna gång vacker guldfolie på omslaget.

Boken handlar om lille Arthur som tycker om äventyr. Dock är det många i hans lilla stad på Island som tycker han mest är ivägen och för liten för att ge sig ut på äventyr.

Men när en gigantisk varg släcker stadens eld så landar ansvaret på Arthur. Han måste resa till gudarnas rike och hitta åskguden som är den enda som kan tända stadens eld igen innan alla fryser ihjäl.

Som du kanske redan gissat så finns här en stor nypa fornordisk mytologi. Hela boken är fyllt av mytologiska sagoväsen och figurer. En härlig skröna.

Äventyrskänslan förhöjs av alla kartor och mystiska miljöer.

Jag hoppas det kommer fler böcker om familjen Brownstone. Snart kommer Todd-Stantons nästa bok: The Secret of Black Rock men den tror jag inte handlar om dem.

Några streck

Varje resa börjar med ett steg brukar man säga. Varje bild börjar med ett streck skulle jag säga. Ofta ett skakigt och virrigt. Sökande.

Jag är mitt i arbetet med bilderna till en lättläst bok som skall ges av Beta Pedagog. Det är en skön, galen historia med djur och pensionärer!

Här är en av de första små skisserna. Den är inte mer än några centimeter stor.

Skiss.

Idag har jag gjort i ordning papper för att börja skissa upp bilderna stort. Ritat upp bildytan och marginaler.

Ny-IKEA-doft

Det luktar träslöjdssal i min ateljé idag.

Jag kan dock inte säga att jag har snickrat. Att sätta ihop IKEA-möbler är i regel lika mycket snickrande som att säga att man bakar när man gör chokladbollar.

Det blev ett snabbt IKEAbesök i helgen. Pusslet som är min ateljé håller på att ta form mer och mer. Jag har mätt ut att jag får precis in en två meters arbetsskiva längs ena väggen. Men efter lite funderande kom jag fram till att en så lång skiva är krånglig att frakta. Men om man köper två stycken en-meters! Sagt och gjort.

Jag köpte även en hurts att ha i mitten. Det kommer dela av utrymmet bra. Jag skall nämligen sätta bordet i vinkel med ett annat som jag redan har. Detta skapar ett stort L-format bord. Mängder av utrymme!

Idag satte jag ihop hurtsen och skruvade fast fästena för menen på skivorna. Att få bordet på plats får vänta lite. Jag har saker ivägen som måste tas bort först. Ständigt detta 15-spel av möbelflyttande.

Bloggare: Jonas Anderson Ålder: 44 Bor: I Uppsala/Lidköping Jobbar med: Egenföretagare: Illustratör och grafisk formgivare. Bloggen handlar om: Mitt yrkesliv som frilansillustratör. Tips på barnböcker, serier och andra tecknare som jag inspireras av. Bevakning av festivaler och mässor inom mitt område. Gillar: Böcker! Jag kan spendera hur mycket tid som helst i en bokhandel, antikvariat eller bibliotek. Gillar inte: Att vi nog inte får in fler bokhyllor hemma. Favorittecknare/författare: Hans Arnold, Shaun Tan, Pija Lindenbaum, Dave McKean, Tord Nygren, Jill Thompson, Edward Gorey, Scott C, Per Åhlin, Mattotti, Luke Pearson, Quentin Blake och många, många fler. E-post: bokobild@gmail.com Facebook: www.facebook.com/Jonasbokochbild Hemsida: http://flavors.me/jonasanderson
@CuteNosferatu på Twitter
Följ Jonas Anderson på Instagram: Instagram