Ta inte pressfriheten för given

Tycker du att det är viktigt att vården fungerar? Att veta hur skattepengar används? Eller att granska makthavare som sysslar med oegentligheter? Då är pressfrihet viktig för dig!

Demokrati2024-05-03 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fria och oberoende medier beskrivs ofta som en grundpelare för en fungerande demokrati. Rätten att få skriva och uttrycka sig fritt är så viktig att två av Sveriges grundlagar handlar om det, Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen.

Genom pressfriheten ökar chansen till insyn och påverkan. Journalister kan granska att folkvalda inte ägnar sig åt korruption eller andra former av maktmissbruk och vi medborgare får en större chans till inflytande över våra liv och det samhälle vi lever i. 

Ibland dyker förslag upp som nallar lite i kanterna på pressfriheten. Det är lätt att tänka att det bara handlar om detaljer. Men det är inte sällan så det börjar när demokratin urholkas. 

Sverige är ett av få länder i världen med en riktigt stark pressfrihet, även om det finns varningstecken också här, inte minst i form av en ökad mängd hat och hot mot journalister. Men ännu toppar vi det pressfrihetsindex som sammanställs av organisationen Reportrar utan gränser där man mäter faktorer som mediers oberoende, kvalitet på lagstiftning och säkerhet för journalister. Det är vi, Norge, Finland, Danmark och ett par länder till.

Det kan ställas mot många av världens länder som aldrig haft någon pressfrihet att tala om. Eller det faktum att flera länder som haft någon slags pressfrihet nu befinner sig på ett sluttande plan.

Talande nog går detta hand i hand med utvecklingen för demokratin i världen. 42 länder var under 2023 i en pågående tillbakagång för demokratin. Och hela 71 procent av världens befolkning lever idag i auktoritära stater, jämfört med 48 procent för bara tio år sedan, enligt en forskningsrapport från Göteborgs universitet. Det är en nattsvart utveckling. 

Så vad händer när världen inte får veta? 

I länder där pressfriheten utmanas byts det fria ordet mot tystnad. Journalistiskt mod ersätts av rädsla och självcensur. I de mest extrema fallen stänger myndigheter ner fria medier och fängslar journalister. 

Istället för att ta del av viktig information hamnar vi i händerna på de som styr och förlorar chansen att bilda oss en egen uppfattning. Ganska raskt börjar som sagt demokratin förtvina. 

Idag är det pressfrihetens dag. Det är lätt att ta våra friheter för givna. Gör inte det.