Strandsatta vid Mora Stenar

Rastplatsen Mora Stenar vid E4 söder om Uppsala har tidvis blivit en plats för långtidsboende. ”Det är inte meningen att man ska fira semestern där”, säger Lars Hedström på Trafikverket.

Mirela Mustata, en av långliggarna vid rastplatsen.

Mirela Mustata, en av långliggarna vid rastplatsen.

Foto: Rolf Hamilton

Knivsta2010-10-07 07:53

När UNT besöker Mora Stenar några kilometer söder om Uppsala hänger mängder av kläder på tork i långa rader på älgstängslet. Mirela Mustafa från Rumänien berättar på knackig engelska att hon bott på rastplatsen i en hyrbil i tolv dygn.

Hon vädjar om hjälp åt sig och sina medresenärer, ett par kvinnor och en ung man. I sina armar håller Mirela Mustafa ett medtaget spädbarn på kanske tre månader.
– Mitt barn är sjukt och vi har fått penicillin på sjukhuset i Uppsala men våra pengar är slut och nu vet vi inte vart vi ska ta vägen.

Enligt Mirela Mustafa var gruppen på väg till en festival i Norge när hennes tolvåriga dotter greps för snatteri och omhändertogs av socialtjänsten och hon vägrar att åka hem utan dottern. Gruppen tvättar sina kläder och sköter sin hygien på rastplatsens toalett och lagar mat över öppen eld. På en bänk ligger några kycklingar och tinar. Misären är påtaglig och gruppens medlemmar är förtvivlade. UNT kontaktar socialjouren som lovar att titta på ärendet.

Mora Stenar är en ovanligt rikt utrustad rastplats med bland annat toalett, vilket troligen är en orsak till att folk ibland stannar där längre tider än vad som är tänkt. Detta retar en del andra resenärer och UNT får ibland påringningar om att rastplatsen upplevs som belägrad.
– I somras kunde det vara upp till 20 bilar med folk som bodde på Mora Stenar flera nätter i rad. I första hand rörde det sig om personer från Rumänien och Bulgarien som kommit hit för att tigga, sälja blommor eller spela dragspel, uppger Urban Olsson, närpolisbefäl vid Uppsalapolisen.

Enligt Urban Olsson har det varit en del nedskräpning men det har sällan förekommit andra ordningsstörningar. Polisen har varit ute och informerat personer på platsen att camping är förbjuden men i övrigt har det knappast varit några polisiära ärenden.

Rastplatsen ägs av Trafikverket.
– Tumregeln är att man får stanna upp till 24 timmar men jag skulle inte tro att någon kontrollerar det, uppger Lars Hedström på Trafikverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om