RĂ€dda assistenternas och brukarnas trygghet

Det kÀnns inte rÀtt att personliga assstenter blir  sÄ lÄgt vÀrderade nÀr vi gör ett sÄ viktigt jobb, skriver Torun Stephanson, (Bilden Àr tagen pÄ en annan ort).

Det kÀnns inte rÀtt att personliga assstenter blir sÄ lÄgt vÀrderade nÀr vi gör ett sÄ viktigt jobb, skriver Torun Stephanson, (Bilden Àr tagen pÄ en annan ort).

Foto: TT

InsÀndare2019-12-06 06:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

SnĂ€lla politiker rĂ€dda oss assistenters och vĂ„ra brukares trygghet. TĂ€nk om inför beslutet om vĂ„r framtid nu pĂ„ mĂ„ndag. 

Min kompis blev uppsagd frĂ„n sitt helgjobb för nĂ„gra veckor sedan dĂ„ hennes brukare gick bort. En av min medarbetare Ă€r hos kommunen efter att hastigt ha förlorat jobbet hos ett privat företag och vill absolut inte tillbaka till den osĂ€kerheten. 

Jag har huslÄn och tvÄ smÄ barn, jag mÄste veta att jag har en trygg anstÀllning och inkomst för att kunna leva och planera för min framtid.

Ingen pÄ vÄr arbetsplats vill byta jobb, vi trivs och har sett det hÀr som lÄngsiktiga karriÀrer. Vi har accepterat att ha lÄgavlönade jobb dÄ vi trivs och har kÀnt en trygghet i vÄra kommunala anstÀllningar. Men dom flesta av oss har familjer och behov av stabilitet. Varför ska vi acceptera ett lÄgavlönat jobb som dessutom har osÀkra arbetsvillkor? Vi har ett stort ansvar pÄ oss i att ta hand om dem med störst hjÀlpbehov och det kÀnns inte rÀtt att bli sÄ lÄgt vÀrderade nÀr vi gör ett sÄ viktigt jobb. Det hÀr Àr inte vÀlgörenhet utan arbete. Och vi mÄste ta hand om oss sjÀlva och kÀnna oss trygga för att orka hjÀlpa andra.

Sen blir man arg nĂ€r politiker försöker lĂ€gga skuld pĂ„ oss assistenter om vi inte vill byta till privata arbetsgivare. Vi blir tvingade bort frĂ„n vĂ„ra jobb och vĂ„ra brukare blir tvingade bort frĂ„n sina assistenter. Inget annat. 

Vi vÀljer inte bort vÄra brukare vi Àr bara inte villiga att vÀlja bort oss sjÀlva.

 

LĂ€s mer om