NÀring behövs Àven för sjÀlen

De unga mÄste fÄ möjlighet att diskutera och stÀlla frÄgor om det som rör vÄrt inre, det andliga och existentiella, skriver Anna-Karin Henriksson.

De unga mÄste fÄ möjlighet att diskutera och stÀlla frÄgor om det som rör vÄrt inre, det andliga och existentiella, skriver Anna-Karin Henriksson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

InsÀndare2019-11-05 06:15
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Den psykiska ohĂ€lsan verkar drabba allt fler och allt yngre, och adekvat hjĂ€lp verkar vara svĂ„r att fĂ„. Det finns sĂ€kert mĂ„nga olika orsaker till att det blivit sĂ„ hĂ€r, men, kan det bero pĂ„ att vi har ett alltmer materialistiskt samhĂ€lle, dĂ€r det bara Ă€r ytan som rĂ€knas?

MĂ€nniskan bestĂ„r ju inte bara av en kropp, utan kroppen hyser ocksĂ„ nĂ„got som vi kallar sjĂ€l. Utan sjĂ€len skulle vi helt enkelt vara döda! Kroppen fĂ„r i mĂ„nga fall för mycket och till och med fel nĂ€ring, men, hur Ă€r det med vĂ„rt inre, vĂ„r sjĂ€l?
MĂ„nga förĂ€ldrar har inte tid för barnets undran och frĂ„gor, utan hoppas att samhĂ€llet (det vill sĂ€ga lĂ€rare, kompisar, TV, media, spel med mera) ska ta hand om den saken.
Men nĂ€r, var, hur fĂ„r dĂ„ de unga nĂ€ring till sin sjĂ€l? PĂ„ 1960-talet togs den sista andliga biten bort i skolan och kyrkan Ă€r sen lĂ€nge skild frĂ„n staten. Och nĂ€r ingen lyssnar eller bryr sig, börjar man mĂ„ dĂ„ligt, och det Ă€r dĂ„ droger av olika slag lĂ€tt kommer in i bilden.
 

De unga mÄste fÄ möjlighet att diskutera och stÀlla frÄgor om det som rör vÄrt inre, det andliga och existentiella, och det ska inte vara förbehÄllet bara för de religiösa samfunden.
Eftersom kropp och sjÀl hör ihop, borde det ges tillfÀlle för smÄ barn att lÀra sig hur man slappnar av, genom att till exempel ge varandra massage. Om det sen blev ett blev ett naturligt inslag, skulle sÀkert mobbing och brÄk minska i skolorna.
TĂ€nk om det pĂ„ sikt kunde bli lika naturligt att prata om dessa frĂ„gor, som att prata om exempelvis  mode, film, mobilmodell, mat med mera! Vi har mycket att lĂ€ra av varandra och inte minst viktigt, vi behöver verkligen varandra!

 

LĂ€s mer om