Abessinier - katten som kan apportera

Den har anor från Afrika. Utseende som om den kom direkt från skogen. Läraktig så att den kan öppna dörrar och hämta saker. Inte vilken kisse som helst alltså. Dags att träffa abessiniern.

Foto: Sören Andersson/Scanpix

Djur2010-11-15 09:03

Det livliga sättet och nyfikenheten utmärker kattrasen abessinier. Den vill gärna följa med sin matte eller husse för att se vad som händer. Den har en utpräglad jaktinstinkt och gillar att jaga, vare sig det är pingpongbollar eller fjärilar. Abessiniern, även kallad abyn, är också väldigt läraktig. Den kommer gärna fram när man lockar på den och det är lätt att få ögonkontakt. Att lära sig öppna dörrar är ingen match, en del blir till och med experter på att apportera.
- Jag hade en katt som apporterade potatisar. Det började med att jag tappade en potatis på golvet som rullade iväg, katten sprang och hämtade den. Sedan bet den mig i fötterna tills jag kastade iväg den igen, säger Gabriella Gullin, uppfödare i Stockholm.

Abessinier är också väldigt sociala och kan tränas till att gå i sele och koppel, till och med att sitta på axlarna. Vissa skulle beskriva dem som intelligenta.
- Min hankatt är väldigt intresserad av vatten. Han tittar vart vattnet tar vägen från kranen och ner i diskhon. Han välter gärna vattenglas för att se vart vattnet tar vägen, men han välter inte glas med något annat i än vatten, säger Gabriella.
Med det aktiva beteendet följer också en stor aptit på mat. Vänder man ryggen till och mat står framme kan de snabbt roffa åt sig. Abessiniern kan också kräva uppmärksamhet.
- Man ska inte bli förvånad om abessiniern sitter i bokhyllan och puttar ner saker, eller åker kana på mattorna.

Rasen ger intryck att ha något vilt över sig, till utseende som om den kom direkt från skogen. Ansiktet är hjärtformat, ögonen är markerade som om de hade eyeliner, och på öronen finns små tofsar. Jämfört med andra katter har de höga bakben. Från huvudet och över hela ryggen löper ett mörkare färgband och avslutas med svansspetsen helt infärgad. En abessiniers svansspets ser ut som om den vore doppad i en burk med färg. Pälsen är också utmärkande för rasen. Den är kort och tät med dubbel eller trippel tickning. Det betyder att varje hårstrå är randigt med band av mörkare och ljusare färger varvade.
- Det ger en speciell lyster, den nästan skimrar, säger Gabriella Gullin.

FAKTA: ABESSINIERN

Historia
Abessiniern liknar katter som avbildats i egyptiska pyramider och tempel. Den kallas ibland för en levande modell till gudinnan Bastet, som ofta är avbildad med ett katthuvud. Egyptiska tamkatter blev helgade åt gudinnan Bastet och dessa katter värderades så högt att det var belagt med dödsstraff att döda dem. Tempelkatterna blev efter döden svepta och mumifierade.
Den första abessiniern registrerades i England 1896. Rasen kan ha kommit direkt från landet Abessinien (före detta Etiopien). Man vet att en dam förde hem en katt, Zula, från Abessinien 1868 som segertrofé. Det sägs även att många sjömän tog med sig katter med tickad päls (tickad betyder att varje hårstrå är randigt med band av mörkare och ljusare färger varvade) från just dessa trakter. Att dessa katter skulle utgöra grunden till rasen ifrågasätts i dag. Troligen har anlaget för tickad päls kommit till England med hjälp av romare, som tog med sig katter under den tidiga romartiden. Långt senare har anlaget för den vackra pälsen tagits tillvara av kattuppfödare i England. Kanske är det en kombination av de gamla huskatterna från romartid och nytillskotten från Abessinien i slutet av 1800-talet som ledde fram till den raskatt som i dag heter abessinier.
Den första specialklubben för abessinier bildades i England 1929. Till Skandinavien kom ett fåtal abessinier under 1930-talet. Till Sverige importerades sedan de första abessinierna från England 1953. (TT Spektra)
Källa: SVERAK

Åtta färger
En abessinier kan ha åtta färger:
Viltfärgad - Rödaktig med mörkare rygg och tydliga teckningar i ansiktet
Sorrel - Rödaktig
Blå - Gråblå
Fawn - Beige
Eller någon av dessa färger i kombination med silver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!