Ilskan över äldreomsorgen praktiseras i Heby kommun är allmän för närvarande. När PRO i Östervåla spelade boul på idrottsplatsen kretsade samtalen om hur rikskändisen 99-årige Melker Norgren i Buckarby behandlats. Han vill flytta till Liljebackens äldreboende i Tärnsjö men får inte därför att han är för pigg enligt kommunens biståndsbedömare.
Men också i Östervåla jäser det och när fallet Melker blev känt, ja, till och med rikskänt, rann ilskan över.
Politikerna införde för en tid sedan intagningsstopp på Tallgårdens äldreboende i Östervåla. Sedan dess har tio platser försvunnit där. För fyra år sedan stängdes 30 platser på Torggården i Heby. Fler äldre bor kvar i hemmet där de erbjuds hemtjänst och bostadsanpassning. Det blir billigare så. Den trenden är allmän i landet. Under de senaste tolv månaderna har drygt 2 500 platser i äldreboenden dragits in. Många kommuner dras med svag ekonomi och de nuvarande kraven på standarden i nybyggen avskräcker.
Pro:arna på boulbanan i Östervåla hävdar att kommunens biståndsbedömare konsekvent försöker övertala äldre att bo kvar hemma fast de känner sig otrygga och ensamma där.
– Tallgården är fortfarande en bra inrättning och de gamla trivs där. Ingen klagade under min tid på att bostadsrummen var små, och numera har badrummen gjorts större och handikappvänliga. Tvärtom var Tallgården det äldreboende där aldrig någon var missnöjd med förhållandena, säger Ulla-Britt Friberg, PRO: are och tidigare föreståndare på Tallgården.
Kommunens för närvarande mest misskända fritidspolitiker, moderaten Margareta Gadde Jennische, försvarade häromkvällen i SVT: s Aktuellt besluten som rör Melker Norgren. Hon sade också att det är behovet och inte åldern som avgör om en sökande skall få en plats på ett äldreboende. Hon hävdade vidare att det inte finns någon kö till äldreboenden i kommunen och att det finns lediga platser.
– Var har hon fått det ifrån, frågar sig Ann-Marie Lidén, som också arbetat på Tallgården, upprört och fortsätter:
– När någon till slut lyckats få en plats kan den visa ligga i Morgongåva, Heby eller någon annanstans i kommunen. Så var det inte förr. Då insåg man att de gamla för sitt välbefinnande behövde bo kvar i hembygden i närheten av familj, släkt och vänner.
På boulbanan i Östervåla är för övrigt den allmänna meningen att äldreomsorgen absolut måste bli en av de tunga frågorna i nästa års val.