För två månader sedan anlände åtta ensamkommande flyktingbarn till Heby. Men kommunens mottagande stoppades då ett av företagen som deltagit i upphandlingen av flyktingförläggningen överklagade kommunens val av anbud.
Men barnen – eller snarare ungdomarna, det rör sig om pojkar i åldern 13 till 16 år – fanns där med sina behov i första hand till följd av traumatiska krigsupplevelser från hemländerna Somalia, Afghanistan och Eritrea.
Kommunen uppdrog efter en så kallad rak upphandling åt privata omsorgsbolaget Olivia AB i Danderyd att tills vidare svara för deras välfärd. Före detta tingsrättens tomma kanslilokaler i Sala anpassades på några dagar till flyktingförläggning.
Den osäkra starten har emellertid inte påverkat fortsättningen. Ungdomarna har pluggat svenska, lärt sig en del redan och skall nu börja i skolan. En viktig komponent är idrott som metod för att slussa in dem i det svenska samhället, framhåller Karsten Inde vd och delägare i Olivia AB:
– Idrott ger individen ett värde, självkänslan byggs upp. Integration händer så att säga inte av sig självt. Det är viktigt att komma rätt från början. Fotbollsträning, som vi använder oss av här i Sala, borde kunna användas mycket mer för att ge unga invandrare en bra start.
Ungdomarnas hemländer domineras av klan- och stamfejder, motsättningar som också finns bland flyktingar därifrån, förklarar Karsten Inde. Därför kan inte deras namn publiceras, men efter en överläggning mellan en god man och hans klienter bestäms att alla åtta kan delta på en gruppbild i samband med en fotbollsträning på Silvervallen.
Karsten Inde leder en stor privat vård- och omsorgskoncern som i fjol omsatte en miljard kronor. Oliva AB ägnar sig åt äldreomsorg, rehabilitering av fysiskt och psykiskt funktionshindrade samt flyktingmottagning. Personligen är Karsten Inde mycket idrottsintresserad, något som också spillt över på flera av hans egna barn.
Redan på 1970-talet började han att ägna sig åt att återföra handikappade till yrkeslivet. Bland annat låg han bakom Sveriges stora framgångar i handikapp-OS 1976, då synskadade simmare tog tio guldmedaljer. Därpå rekryterade han amputerade och förlamade på sjukhus och lyckades motivera dem att med hjälp av idrottsutövande slå sig in i arbetslivet i stället för att acceptera förtidspension.
Privat har Karsten Inde startat ett projekt i Danderyd där han bor för 15 unga lovande friidrottstalanger. Han erbjuder dem träning en gång i veckan under överinseende av de forna stjärnorna Anders Gärderud och Mattias Sunneborn.
– Elitsatsning säger en del och rynkar på näsan, men faktum är att skolans gymnastikundervisning är otillräcklig. Att få bästa möjliga träning av förebilder ger naturligtvis resultat. Flera av de här ungdomarna har stora möjligheter att bli bäst. Jag brukar säga att i varje kvarter, i varje klass finns en möjlig guldmedaljör i ett OS.
Sak samma med de ensamkommande flyktingbarnen. Att bli sittande inne på förläggningen är inte önskvärt, men där sker den viktiga undervisning i svenska och i förståelse av det svenska samhällets olika koder, till exempel i kontakten med myndigheter.
- Svenska språket är naturligtvis nyckeln till arbetsmarknaden, säger Karsten Inde.
Idrott bra metod för integration
Idrott är ett sätt att integrera de ensamkommande flyktingbarn som Heby kommun tagit emot. Nu spelar de fotboll regelbundet samtidigt som de bland annat lär sig svenska.
Ensamkommande flyktingbarn.
Foto: Hans Lundgren
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!