Inte är det konstigt att vi dricker mer alkohol på semestern. Vi umgås mer och behöver inte stiga upp tidigt morgonen efter. Bilen kan stå, plikterna är få och sommarkvällarna långa. Alkohol hänger mycket ihop med fest och ledighet.
För de flesta har det ingen större betydelse. De återgår till normala dryckesvanor efter semestern. Problemet är om man inte gör det, utan kommer in i ett beroende med en stadigt hög konsumtion. En ganska stor grupp människor är högkonsumenter även i vardagslag och de ligger i riskzonen. Semesterdrickandet kan bli knuffen som får dem att tippa över.
Tobias Eriksson, chefsöverläkare på Uppsala läns landstings beroendeklinik, brukar märka en tydlig ökning av personer som söker hjälp efter sommaren. Bland dem urskiljer han två huvudkategorier. En grupp är de som på sommaren upptäcker hur ensamma de egentligen är.
– De blir sittande i en husvagn med alkoholen som bästa vän och värsta fiende, säger Tobias Eriksson.
En annan grupp är de som trodde att de hade kontroll och blir förvånade över att de inte kan sluta att dricka när semestern är slut. Suget är för starkt.
Tobias Eriksson har noterat en markant ökning av alkoholproblem bland kvinnor och socialt väletablerade människor födda på 40- och 50-talen.
Mellan åren 2003 och 2007 blev de kvinnliga alkoholisterna 50 procent fler enligt en omfattande studie i tolv kommuner, presenterad av Folkhälsoinstitutet. Bland män var ökningen 25 procent.
Tobias Eriksson har analysen klar för sig: Mer stress i samhället och mindre tid för återhämtning, ändrade attityder och ökad tillgänglighet.
Dryckeskulturen har förändrats. Alkoholen har fått en större plats i det sociala livet samtidigt som antalet utskänkningsställen blivit markant fler, även på små orter. Många kombinerar det nordiska drickandet med det kontinentala: dricker sig berusad på helgen och går på afterwork i veckorna och tar ett glas till vardagsmiddagen.
– Då hamnar man snabbare i ett beroende, säger Tobias Eriksson.
När man känner att man tappat kontrollen ska varningsklockorna ringa. Det säger Sven Andréasson, alkoholläkare på Beroendecentrum i Stockholm. Enligt honom fattar nästan alla när det går för långt, på samma sätt som man känner att man äter för mycket.
– Ta fasta på den känslan ordentligt och sätt upp regler för dig själv, till exempel att inte dricka mer än si eller så per vecka eller fest, råder Sven Andréasson.
Nästa steg är att utvärdera: Blev det som jag tänkt? Om inte, om det spårar ur igen och igen, kan man be någon i familjen eller vänkretsen att hjälpa till att hålla koll.
– Man får nästan alltid bra support.
Med hjälp av några få regler kan man ta kontroll över semesterdrickandet. Dels kan man undvika en för hög promilleökning i kroppen genom att varva alkoholintaget med mat och vatten. Dels bör man undvika att dricka sig full.
– Du kan dricka ganska regelbundet, men det är berusningen som ställer till det, säger Sven Andréasson.
Om vi talar mängd så går gränsen vid fyra glas vin eller drinkar per tillfälle för män och tre glas för kvinnor.
– Håller man sig till det så minskar risken för att barnen far illa och att man tippar över i ett beroende, säger Sven Andréasson.
Den som dricker för mycket förstör inte bara för sig själv. Även omgivningen drabbas. Sven Andréasson har hört många trista barnberättelser om föräldrar som super och bråkar på semestern. För många barn blir sommarlovet mycket värre än vardagen med skola, rutiner och trygghet.
För allas skull ska man inte dra sig för att söka hjälp direkt. Ju längre man väntar desto svårare är det att ta tillbaka kontrollen över sitt drickande.
Semestern ändrar på vårt drickande
För ganska många är semestern en farlig period. Efter sommaren har beroendekliniken i Uppsala högsäsong. I Sverige dricker vi betydligt mer alkohol på sommarsemestern än en grå höstmånad.
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Hjälp
Om man behöver hjälp med att ta sig ur ett beroende kan man vända sig till sin kommuns alkoholenhet eller till landstingets beroendeklinik. På landstingets beroendeklinik kan man få råd och behandling var man än bor i länet. De har ambulerande sjuksköterskor och kort väntetid.
Självhjälp
På alkoholprofilen.se kan du testa om du dricker mer än andra.
På alkoholhjalpen.se finns självhjälpstips. Där finns även råd till kompisar, anhöriga och barn till någon som dricker för mycket.
Ta kontroll över ditt drickande
Varva alkoholintaget med mat och vatten för att hålla
promillehalten nere.
Undvik att dricka dig full.
Alkoholkonsumtion
I juli dricker vi svenskar i genomsnitt en liter ren alkohol per person. En vanlig månad utan någon storhelg ligger konsumtionen på 0,6–0,7 liter.
Fram till 1950-talet drack svenskarna nästan bara sprit, men gradvis har våra dryckesvanor ändrats. På 70-talet dominerade spriten fortfarande. Nu är huvuddrycken vin, tätt följt av öl.
Genomsnittlig alkoholkonsumtion per person i liter ren alkohol år 2009:
Januari 0,58
Februari 0,59
Mars 0,71
April 0,93 (påsk och valborgsmässoafton)
Maj 0,79
Juni 0,87 (midsommarafton)
Juli 1,02 (semester)
Augusti 0,77
September 0,72
Oktober 0,76
November 0,70
December 0,90 (jul- och nyår)
Källa: Sorad, Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet.