Nu visar svenska forskare att det finns belägg för att huskurerna verkligen fungerar. I tider när det pratas om överanvändning av antibiotika och om faran med resistenta bakterier är molekylärbiologen Tobias Olofssons och hans kollegors studier vid Lunds universitet extra intressanta. Sedan tidigare har det varit känt att det finns gott om nyttiga ämnen, som vitaminer och mineraler, i honung. Men nu har de svenska Lundaforskarna upptäckt 13 nya sorters mjölksyrabakterier i färskt slungad honung, som samverkar och bildar 50 hälsofrämjande ämnen. Tillsammans bekämpar de här ämnena vissa resistenta bakterier, streptokocker och stafylokocker samt stärker immunförsvaret.
– Mjölksyrabakterierna i färsk honung är som ett levande antibiotikasom man inte kan bliresistent mot. Det har funnits i binas magar – där nektarn från blommorna förvaras – i 80 miljoner år och har skyddat dem från sjukdomar utan att skapa resistens.När nektarn omvandlas till honung följer de nyttiga bakterierna med och skyddar honungen från angrepp av jäst, dåliga bakterier och svamp, säger Tobias Olofsson.
Det fina är, menar han, att mjölksyrabakterierna även är nyttiga för människan.
– Vi har både publicerade ochopubliceradestudier som visar att det härkan vara ett nytt verktyg för att komplettera eller till och med ersätta antibiotika, både utvärtes på svårläkta sår och invärtes för att bota och förebygga infektioner, säger han.
Honungen ska vara nyslungad och köpt direkt av en biodlare, eftersom mjölksyrabakterierna snabbt dör ut efter att honungen kommer ut från kupan. Den honung som man köper i livsmedelsbutiker innehåller visserligen många nyttiga näringsämnen, men inga levande mjölksyrabakterier.
Tobias Olofsson och hans kollegor intresserar sig nu också för den historiska drycken mjöd, som är gjord av färsk honung, vatten och jäst. I Sverige är den förmodligen mest känd som vikingarnas törstsläckare.
– Mjöd är antagligen den nyttigaste hälsodrycken genom historien. Mjölksyrabakterierna förökar sig kraftigt när de börjar jäsa tillsammans med jästen, och blir ännu fler än i färsk honung, säger han.
Joachim Petterson har biodling som fritidsintresse sedan 2006 och gav ut boken "Bisyssla" i våras. Hemma i trädgården har han en rad bikupor. Att få skörda sin egen färska honung är tillfredställande, men inte bara för att den är full av nyttigheter.
– Det är häftigt att få tillverka en ren naturprodukt i min egen trädgård. Det är också härligt att få följa bina i deras produktion, man känner sig nära naturen och det är som om både tid och rum försvinner när man sysslar med det här, säger han.
Joachim Petterson är också nöjd över att kunna göra en insats för miljön och den biologiska mångfalden. I området där han bor finns det många äppelträd, och han tycker att det känns bra att kunna bidra till rikligare äppelskördar.
Om han är rädd för att bli stucken? Nej, det gäller att skydda sig med en bra bihatt med slöja när man är nära bina, då är det ingen fara, bedyrar han.
– Men det är klart, är man allergisk mot bin ska man nog inte hålla på med det här. (TT)
sommar@unt.se