Efter surdegsbrödet kom honungen

Att baka sitt eget surdegsbröd har varit på modet bland hipsters på senare år. Men den som är riktigt trendkänslig har numera också en eller ett par egna bikupor i trädgården och slungar sin egen honung. Naturprodukten har inte bara varit omtyckt för sin sötma sedan urminnes tider, utan har även använts för att mota bort halsont och svårläkta sår.

Foto: Roland Persson

Uppsala2015-08-10 08:02

Nu visar svenska forskare att det finns belägg för att huskurerna verkligen fungerar. I tider när det pratas om överanvändning av antibiotika och om faran med resistenta bakterier är molekylärbiologen Tobias Olofssons och hans kollegors studier vid Lunds universitet extra intressanta. Sedan tidigare har det varit känt att det finns gott om nyttiga ämnen, som vitaminer och mineraler, i honung. Men nu har de svenska Lundaforskarna upptäckt 13 nya sorters mjölksyrabakterier i färskt slungad honung, som samverkar och bildar 50 hälsofrämjande ämnen. Tillsammans bekämpar de här ämnena vissa resistenta bakterier, streptokocker och stafylokocker samt stärker immunförsvaret.

– Mjölksyrabakterierna i färsk honung är som ett levande antibiotikasom man inte kan bliresistent mot. Det har funnits i binas magar – där nektarn från blommorna förvaras – i 80 miljoner år och har skyddat dem från sjukdomar utan att skapa resistens.När nektarn omvandlas till honung följer de nyttiga bakterierna med och skyddar honungen från angrepp av jäst, dåliga bakterier och svamp, säger Tobias Olofsson.

Det fina är, menar han, att mjölksyrabakterierna även är nyttiga för människan.

– Vi har både publicerade ochopubliceradestudier som visar att det härkan vara ett nytt verktyg för att komplettera eller till och med ersätta antibiotika, både utvärtes på svårläkta sår och invärtes för att bota och förebygga infektioner, säger han.

Honungen ska vara nyslungad och köpt direkt av en biodlare, eftersom mjölksyrabakterierna snabbt dör ut efter att honungen kommer ut från kupan. Den honung som man köper i livsmedelsbutiker innehåller visserligen många nyttiga näringsämnen, men inga levande mjölksyrabakterier.

Tobias Olofsson och hans kollegor intresserar sig nu också för den historiska drycken mjöd, som är gjord av färsk honung, vatten och jäst. I Sverige är den förmodligen mest känd som vikingarnas törstsläckare.

– Mjöd är antagligen den nyttigaste hälsodrycken genom historien. Mjölksyrabakterierna förökar sig kraftigt när de börjar jäsa tillsammans med jästen, och blir ännu fler än i färsk honung, säger han.

Joachim Petterson har biodling som fritidsintresse sedan 2006 och gav ut boken "Bisyssla" i våras. Hemma i trädgården har han en rad bikupor. Att få skörda sin egen färska honung är tillfredställande, men inte bara för att den är full av nyttigheter.

– Det är häftigt att få tillverka en ren naturprodukt i min egen trädgård. Det är också härligt att få följa bina i deras produktion, man känner sig nära naturen och det är som om både tid och rum försvinner när man sysslar med det här, säger han.

Joachim Petterson är också nöjd över att kunna göra en insats för miljön och den biologiska mångfalden. I området där han bor finns det många äppelträd, och han tycker att det känns bra att kunna bidra till rikligare äppelskördar.

Om han är rädd för att bli stucken? Nej, det gäller att skydda sig med en bra bihatt med slöja när man är nära bina, då är det ingen fara, bedyrar han.

– Men det är klart, är man allergisk mot bin ska man nog inte hålla på med det här. (TT)

sommar@unt.se

Fakta Vad är honung? Tips Honung är nyttigt på många sätt

När bina har hämtat nektar från blommor omvandlar de den till honung. De lagrar den i vaxkakor inne i bikupan, som skördas av biodlaren när den är mogen. Honungen består av cirka 75 procent sockerarter, framför allt druvsocker och fruktsocker, och 20 procent vatten. Andra ingredienser är bland annat enzymer, mineralämnen, vitaminer och aminosyror. Färsk honung består också av välgörande mjölksyrebakterier. På grund av det höga innehållet av fruktos, som är mycket sött, innehåller honung färre kalorier än vanligt vitt socker. Det anses heller inte ge samma slags blodsockertoppar som vitt socker.

Källa: Svenskhonungsforadling.se

Inte för spädbarn

I bland kan sporer av bakterien Clostridium botulinum finnas i honung. Dessa kan orsaka förgiftning hos spädbarn, varför Livsmedelsverket avråder att ge honung till barn under ett år. (TT)

Källa: www.slv.se

+ Om du bränner dig, stryk lite honung på såret, så snabbar du på läkningsprocessen.

+ Stryk honung på insektsbett så försvinner smärtan snabbare.

+ Lindra hostan om natten genom att dricka ljummet vatten med honung i.

+ Lägg en ansiktsmask av honung. Honung anses binda fukt och är rikt på välgörande antioxidanter.

+ Nyslungad honung innehåller mest mjölksyrabakterier och är effektivast ur ett hälsoperspektiv. Hör dig för om du kan handla hos din lokala biodlare.

Källa: Tobias Olofsson och Svenskhonungsforadling.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!