Kryssarklubben styr mot nya mål

Uppsalakretsen av Svenska Kryssarklubben fyller 75 år och det ska firas. Föreningen släpper nu jubileumsboken Mot nya färdmål.

Uppsala2014-04-04 08:02

– Det känns lite festligt faktiskt, säger Per Nilson och böjer sig ner med en kniv i högsta hugg. I nästan två och ett halv år har arbetet pågått och nu har den första lådan med böcker äntligen kommit. Tillsammans med redaktören Hans Norman plockar Per Nilson upp några av de första exemplaren av boken Mot nya färdmål, en jubileumsbok för att uppmärksamma att Uppsalakretsen av Svenska Kryssarklubben fyller 75 år.

I slutet av 1800-talet började det dyka upp flera segelsällskap i Uppsala och 1907 grundades Upsala segelsällskap, USS, den äldsta och fortfarande aktiva båtklubben. I början av 1900-talet växte intresset för långfärder i fritidsbåt och 1923 grundades Svenska Kryssarklubben i Stockholm. Två Uppsalabor, Tore Larsén och Oscar Lundberg, kom överens om att det behövdes en lokal krets av föreningen i Uppsala. Ett femtiotal av Stockholmsmedlemmarna var dessutom hemmahörande i Uppsala.
– Oscar Lundberg var förste bibliotekarie vid Carolina Rediviva och dessutom engagerad i Uppsala fornminnesförening och det ledde till att många medlemmar därifrån även gick med i kryssarklubben när den startades 1938, berättar Hans Norman. Med anledning av det utbredda intresse för historia som fanns bland medlemmarna blev många av Uppsalakretsens första resor rena bildningsresor.

När föreningen skulle fylla 70 år blev det tal om att ställa till med fest och i samband med det ge ut en jubileumsbok för att förmedla föreningens långa historia. Men firandet och boken fick vänta i ytterligare fem år, till nu. Boken som Per Nilson och Hans Norman varit med och producerat tillsammans med flera andra föreningsmedlemmar är de riktigt stolta över.
– Jag är bara lite förvånad av att den kunde bli så tjock, säger Per Nilson och skrattar.

Tanken med boken är inte bara att den ska verka som ett historiskt dokument över kretsens historia. Den innehåller även kartor över alla Mälarens hamnar och tips på färdmål som ska göra att varje sjöfarare tycker boken förtjänar en plats i just hans eller hennes kajuta.
Kamratskap, att ha trevlig tillsammans och eskaderverksamhet, när många båtar seglar tillsammans, är några av föreningens grundpelare. Man ordnar även flera klubbaftnar per år då man bjuder in personer som föreläser om allt från båtskötsel till navigering. Men det är ändå kärleken för båtlivet som förenar medlemmarna allra starkast.– Så fort jag kommer i en båt så mår jag bra. Ibland räcker det med att bara bryggsegla, säger Per Nilson.För Hans Norman är det främst de långa eskadrarna som roar.– Att mötas på sjön är så mycket roligare än att mötas i bil och när man är ute på långfärdseskadrar är varje dag fylld av spänning. Det är en fantastisk känsla att lägga ut tillsammans på morgonen och sedan gå i hamn tillsammans på kvällen. Det uppstår en väldigt stark kamratskap, säger Hans Norman.

Genom åren har antalet medlemmar i föreningen stadigt gått uppåt och i dag finns runt 600 stycken medlemmar. Många anslöt sig på 70-talet när intresset för båtliv ökade och antalet fritidsbåtar likaså. Men i dag verkar tillströmningen av medlemmar ha stannat av.– Vi ligger på en stadig nivå, men den unga generationen har så mycket annat som konkurrerar om fritiden. Men det är inte otroligt att det vänder, säger Per Nilson.
I morgon, lördag, hålls det officiella boksläppet i samband med föreningens jubileumsmiddag. Senare i år är det dags för föreningens årliga långfärdseskader och den här gången bär det av till Tallin. Både föreningen och föreningens medlemmar är i ständig rörelse, mot just nya färdmål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om