Det är många församlingsmedlemmar, inklusive pater Andreas Bergmann, som tänker ta sig till Lund och Malmö.
– Det är stora händelser i görningen, säger pater Andreas Bergmann när vi träffar honom i hans tjänsterum. Han ser glad och förväntansfull ut, och att han dessutom har bråttom iväg till Frankfurt för att hålla ett inbokat föredrag innan påvebesöket märks inte alls. Väskorna är packade och han har extra koll på sitt dyrbara inpasseringskort till den katolska mässan med påven 1 november.
Han berättar att tanken ursprungligen varit att mötet skulle ske i Wittenberg där Luther spikade upp sina teser och därmed spräckte den katolska kyrkan.
– Men som jag förstått det gick det inte av administrativa skäl och säkerhetsskäl.
I stället föll valet på Lund, därför att staden representerar en 1 000-årig kristen närvaro, både före och efter reformationen, och för att Lutherska världsförbundet som bjöd in påven, bildades just i Lund för snart 70 år sedan.
– Det var länge oklart om han skulle tacka ja till inbjudan, och ärligt talat blev jag väldigt förbluffad över beskedet att han tackade ja – men förstås angenämt överraskad och väldigt glad, säger pater Andreas och berättar att budskapet om att påven Franciskus skulle besöka Sverige spred sig som en löpeld i församlingen.
I slutet av januari kom meddelandet att han tackat ja till inbjudan; enligt protokollet är påven inte enbart gäst utan även medarrangör.
– Handläggningstiden har varit extremt kort, kommenterar pater Andreas, som inte verkar särskilt ledsen över att Franciskus inte besöker Uppsala, som ju är Svenska kyrkans huvudstad. I stället tänker många församlingsmedlemmar, präster, diakoner och inte minst ungdomar ta sig ner till Lund och Malmö i hyrda bussar.
– Det har handlat mycket om logistik, hur vi ska ta oss ner, hur vi ska fixa biljetter, var vi ska bo. Ungefär 150 personer från församlingen ska åka. Den katolske kyrkoherden i Lund har hjälpt till att förmedla sovplatser och kontakter.
Det är första gången som katolska kyrkan och Lutherska världsförbundet tillsammans uppmärksammar reformationen. I samband med mötet hålls ett symposium och en gudstjänst med liturgi som är särskilt framtagen för detta tillfälle.
Men hur kommer det sig att reformationens 500-årsjubileum firas nu, när det i själva verket bara är 499 år sedan Martin Luther enligt traditionen spikade upp sina teser på kyrkdörren i Wittenberg 31 oktober 1517?
– Man kan kalla det för ett upptaktsmöte, en inledning av firandet av reformationsminnet, säger pater Andreas som tror att påven kommer att göra något kraftfullt uttalande under sitt besök.
– Jag är förväntansfull och tvärsäker på att han kommer säga något om hur han ser på ekumeniken. Han vänder sig inte enbart mot de ortodoxa kyrkorna utan har tagit tydliga steg åt andra hållet. Att han överhuvudtaget tackat ja till inbjudan är en väldigt tydlig signal.
Till sist: tror du att katoliker och protestanter kommer att dela sakrament, alltså bryta bröd tillsammans under påvens besök?
Andreas Bergmann svarar efter en stund:
– Det är en fin dröm. Men det tycks mig dock osannolikt att vi firar nattvard tillsammans.