Hemma hos familjen Abujheisheh i Gränby pryds golven av stora mattor med orientaliska mönster. Tunga gardiner hänger framför fönstret i vardagsrummet. Fawzyah bruder på kakor som äts speciellt under ramadan. Vissa är bakade på mannagryn och är fyllda av pistachnötter. Andra är gjorda på vete och fyllda med dadlar. Stora fat med godis och vattenglas har också dukas fram. Av de sex familjemedlemmarna som sitter i den stora hörnsoffan är det bara de två yngsta bröderna som tar för sig. Den ena heter Jasin och är åtta år, den andre heter Leif och är sex år. Den något äldre brodern Rami som fyllt tio år tittar bara på. Han började fasta på halvtid förra året när han var nio. Egentligen behöver han inte, det är först när han kommer i puberteten som han enligt Koranen ska börja med det.
LÄS MER: "Alla ska känna sig välkomna"
Familjen äter mat när solen gått ner. Just nu är det några minuter efter tio. Sedan ber de, för att åter igen äta innan de går och lägger sig vid fyratiden. De brukar kliva upp mitt på dagen. Dessa år är speciella för svenska muslimer eftersom ramadan infaller på årets ljusaste dygn. I Uppsala blir det en fasta på 20 timmar om dygnet.
– I Jordanien där vi var under sommaren förra året är dagen bara 16 timmar, men det är varmare. Här blir man inte törstig, säger Hamam.
– Jag är nöjd med att fasta 20 timmar. Vi är vana, säger Fawzyah.
– Jag gillar ramadan. Man sover de flesta timmar på dagen, säger Mona, 12 år.
Under ramadan ska man leva sig in i hur det är att vara fattig och inte kunna få tag på mat och vatten.
– När man är jättehungrig efter att ha fastat hela dagen och har mat framför sig på kvällen förstår man hur lyckligt lottad man är. Det är många som inte har mat. Speciellt nu i Mellanöstern, säger Hamam.
Snart är ramadan slut, och det är dags för familjen att fira eid al-fitr. Då kommer familjen att gå upp tidigt och bryta fastan genom att äta och dricka något, sätta på sig nya fina kläder och sedan ge sig iväg på eidbön i moskén. Sedan är det dags att besöka släktingar. De hinner knappt äta någon mat. Det brukar istället bjudas på mycket kakor och andra sötsaker hemma hos alla. Dagen efter ska de på eidfest i Anders Diöshallen som ordnas av Uppsala Unga Muslimer. På söndagen bär det av till Hamams morbror i Norge. Hamam verkar lite orolig för att de ska hinna med allt. För att eid al-fitr ska infalla på fredagen måste nymånen siktas idag. Gör den inte det ska familjen börja fira eid på lördagen, och då blir det svårt att hinna med allt.
– Förhoppningsvis är det på fredag, men det kan bli på lördag också. I Europa har man bestämt redan att eid al-fitr ska firas på fredag. De har gjort beräkningar. Men Uppsala moské går efter Saudiarabien och de måste se månen med sina egna ögon.
Leif säger något på arabiska till sin mamma.
– Han pratar om pengar, säger Hamam. Alla barn får pengar på eid. Vi ger inte presenter, i Jordanien ger man bara pengar. Det är en belöning för att de har varit duktiga under fastan.
Vad ska du köpa för pengarna, Leif?
– Choklad.