Under torsdagen köade folk för att komma in på Aronsborgs konferenshotell i Bålsta. Här hölls evenemanget Mat och relationer med bland annat föreläsningar, vernissage och mat.
I nedre planet huserade medarrangörerna LRF och länsstyrelsen i Uppsala län som arrangerade tävlingen Lokala kocken 2010.
De tre finalisterna Christian Karström, John Honkamäki och Martin Andersson snörade fläskkött, friterade minikroppkakor och skalade vaktelägg i tre öppna kök. De tävlade med varsin förrätt och varsin huvudrätt lagade av uppländska råvaror.
I juryn satt bland andra Gert Klötzke, kock och tidigare ledare för kocklandslaget.
– Det är roligt att tävlingen har som tema att ta tillvara på lokala råvaror. I exempelvis Italien och Tyskland arbetar kockarna oftare med sina egna leverantörer, säger Gert Klötzke.
Årets vinnare av den nya tävlingen, Martin Andersson, arbetar på Villa Annas restaurang i Uppsala till vardags. Det var första gången han deltog i en kocktävling och han var under förmiddagen inte helt nöjd med sin prestation, som under eftermiddagen ändå visade sig skulle bidra till en vinst.
Till de friterade kroppkakorna serverade han jordärtskocksfårost, lingonvinägrett, syrad svamp och surdegsflarn. Varmrätten bestod av unggriskarré med getost, nötbröd och uppländska betor.
Christian Karström som driver restaurang Lingon i Uppsala arbetade i ganska lugn takt med sin förrätt. Till sin hjälp hade de tre kockarna varsin elevassistent från Ekebyskolans restaurangskola i Uppsala.
– Jag gillar att arbeta i den här behagliga takten och det är roligt att tävlingen känns så professionell, säger Christian Karström medan han och eleven Karoline Persson kämpar med att skala små vaktelägg.
Utanför salen med kocktävlingen så visade ett urval av länets lokala producenter upp sig och sina livsmedel. Här fanns allt från Tierpsglass till honung, korv, kött, ost och bröd från gårdar i länet.
– Utgångspunkten i det här är jordbruksminister Eskil Erlandssons vision om att Sverige ska bli det bästa matlandet. Varje län har fått pengar för sin landsbygdsutveckling och vår strategi är att skapa mötesplatser för kockar och producenter i länet, säger Christel Benfalk, lantbruksdirektör på länsstyrelsen.
Tävlingens konferencier Auni Hamberg och Veronica Einarsson på LRF Mälardalen säger att deras medlemsföretag behöver sådana här mötesplatser.
– Genom att lokala producenter och kockar får kontakt med varandra så kan konsumenterna också få tillgång till god, lokal mat på krogen, mat som inte färdats över halva jordklotet, säger Veronica Einarsson.
Uppsalakock vann lokal final
Den första vinnaren i tävlingen Lokala kocken blev Martin Andersson från Uppsala. Han vann med frasiga kroppkakor i miniatyr till förrätt.
Vinnaren Martin Andersson och domarna Gert Klötzke och Göran Pändel.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!