Ridskolechef titulerar hon sig som sedan 2007, då hon och maken Mats köpte Säva och utvecklade gården från den fungerande men kanske lite trötta ridskola den varit till ett centrum för aktiviteter som inte bara omfattar ridskola utan kurser, seminarier och grannsamverkan för utveckling av hela byn.
– Jag har varit en hoppjerka i mitt yrkesliv, men hästar har funnits med ända sedan jag växte upp. Jag gick i ridskolan på Lidingö där hästarna var jättestora och inte särskilt snälla. Regulus glömmer jag inte, han ställde sig på min fot och vägrade flytta sig, berättar Nina Brunstedt och skrattar.
Jobb på långvården, reseledare på las Palmas, vd-sekreterare, kammarskrivare på Tullverket, datoriseringsprojekt på myndigheter och i företag, akademiska studier i språk och företagsekonomi på kvällstid, och sedan utrikesdepartementet. Det är en mycket snabb resumé av Nina Brunstedts tidigare yrkesliv.
– Jag har en fantastisk svärmor, och lika fantastisk man som hela tiden stöttat och uppmuntrat till att lära mera, gå vidare och utvecklas. Mitt intresse för språk, allt jag lärt mig om tullregler och en akademisk examen ledde till UD, plötsligt behövdes allt det där jag hållit på med!
Det blev 17 år på UD med deltagande i förhandlingar först om EES-avtalet och sedan om EU-avtalet, förhandlingar runt Öresundsbron, och så Thailand och tsunamin:
– Det var fruktansvärda dagar, så många döda människor, så många förtvivlade anhöriga. Men också en känsla av att verkligen kunna göra nytta i kaoset. Erfarenheterna därifrån ledde till en ny inriktning för mig på UD, och arbete med kompetensutveckling av UD:s personal och uppbyggnad av krisorganisationen.
Under hela karriären fanns också hästar med, Nina Brunstedt var ordförande i Svenska ridsportförbundets handikappkommitté och lagledare för ridlandslaget i Paralympics i Hongkong och Aten.
Men 2007 kom hon till Säva gård, dottern Katarina, snart färdig veterinär, hade sett att den var till salu, och familjen bestämde sig för en nysatsning:
– Det har varit, och är, mycket jobb, men som tur är, är Mats revisor och sköter ekonomin. Vår son Krister jobbar med webbdesign och hjälper till med trycksaker och hemsidan. Jag och Katarina utvecklar verksamheten. Nu har vi 270 elever i olika åldrar, och 35 egna och tio privata hästar och 17 personer på gårdens lönelista.
Nina Brunstedt var drivande då projektet Kentauren drogs i gång, ett samarbete med sex andra ridskolor i länet, med syfte att ta till vara och utveckla 80 ungdomar som är duktiga och aktiva, för att inspirera dem till företagande inom hästbranschen. Hon finns med som drivande i föreningen Ridvägar i Gryta som samlar bygden, senast när den gamla järnvägsbron över ån reparerades. Leaderpengar från EU delfinansierar såväl Kentauren som ridvägarna.
Hon sitter också i styrelsen för Svenska ridsportförbundets Uppsaladistrikt och är med i Rotary.
– Nu har vi också startat en ny verksamhet, utbildningar enligt Horsedreamkonceptet i ledarskap och samarbete där hästarna ingår som en viktig del i kurserna.
Inte är det underligt att Nina Brunstedt sedan 2007 är ambassadör för kvinnligt företagande, eller att hon nominerats till Läsarnas upplänning.