Stopp för kortavgift tungt för småbutiker

”Tre kronor i avgift vid kortköp under 50 kronor.” Den meningen är ingen ovanlig syn på lappar intill kortmaskiner i servicebutiker och på kaféer. Men sedan 1 augusti är det enligt lag förbjudet att ta ut en sådan avgift vilket fått många handlare att gå i taket.

Baki Yildirim driver kiosken Giottis mitt i centrala Uppsala.  Efter mycket klagomål från kunderna tar han inte längre ut någon avgift vid kortköp. Men han är mycket upprörd över den nya lagen.

Baki Yildirim driver kiosken Giottis mitt i centrala Uppsala. Efter mycket klagomål från kunderna tar han inte längre ut någon avgift vid kortköp. Men han är mycket upprörd över den nya lagen.

Foto: Johanna Engman

Uppsala2010-08-10 08:15

– Jag har funderat på att sluta ta kort helt, man måste få det att gå ihop, säger Sabri Shaker som driver kiosken Time på Dragarbrunnsgatan i Uppsala.
Beroende på vilket kort man använder, kostar varje köp företagarna mellan ungefär två och fyra kronor.
Tidigare tog Sabri Shaker ut en avgift när en kund betalade mindre summor med kort. Men det har han slutat med nu.
– Jag har varit tvungen att neka flera hundra kunder som vill köpa lågpris-
cigaretter med kort. De ber till och med om att få betala den lilla extraavgiften, men jag säger att det är olagligt och att det inte går, då blir dem jättearga och kommer inte tillbaka, säger han.

Lars G Ohlsson, omvärldsbevakare på branschorganisationen Svensk Handel, säger att den nya lagen är förödande och ett steg tillbaka till ett kontantsamhälle som man länge försökt komma ifrån.
– För servicebutiker och kaféer där man betalar med kort innebär det i många fall att man inte bara äter upp hela vinsten utan att man till och med går med förlust, säger han.
Men det finns sätt att komma runt lagen. På Hugos kafé har man på ett kreativt sätt försökt att kringgå avgiftsproblematiken genom att helt enkelt kalla det chipbidrag.
– Jag tycker att det är en suverän idé, vi har en liten knapp på kassaapparaten där det står chipbidrag. Det är helt frivilligt och vi tvingar ingen. Känner man att man inte vill betala ska man inte göra det heller, säger kaféets  ägare Olle Hedstrand.

Han menar att de på detta sätt får större förståelse från gästerna om att det är dyrt med bankernas kortavgifter när de kan förklara varför.
– Man måste beundra fyndigheten, det är oerhört intressant. Men jag kan faktiskt inte säga om det är olagligt, men inte heller om det är lagligt. Jag tror att det kräver en riktig juridisk genomgång, säger Lars G Ohlsson.
Ett enkelt sätt vore förstås att bara höja priserna och baka in avgifterna direkt, något som Baki Yildirim, ägare till Gottis-butiken i centrala Uppsala, överväger även om det ur konkurrenssynpunkt är en dålig idé med flera livsmedelsbutiker runt knuten.
Sedan han tog bort avgiften vid kortköp har utgifterna ökat med flera tusen i månaden enligt hans egna uträkningar.
– Problemet med små kiosker är att vi lever på marginalen. Men det är klart
man måste ta kort, nästan femtio procent av kunderna betalar med kort, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om