Kollegerna viktigast för motivationen

Visst har chefen betydelse för hur motiverad man känner sig på sin arbetsplats. Men inte så stor som man tidigare trott. Ännu viktigare är nämligen stödet från kollegerna, visar ny svensk forskning.

Kolleger på jobbet.

Kolleger på jobbet.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Uppsala2012-10-08 08:59

Varför anstränger man sig egentligen för att göra ett så bra jobb som möjligt? Tvingar sig upp tidigt varje morgon och arbetar hela dagarna utan att knota. Hittills har man trott att det är chefen som avgör hur motiverad och engagerad man känner sig på sin arbetsplats.

Men forskaren Thomas Jungert har kommit fram till en helt annan förklaring. Han deltog i ett kanadensiskt forskningsprojekt där man tittade på vad ett autonomistöd har för betydelse för medarbetarnas motivation. Ett autonomistöd handlar om att ge medarbetaren möjligheter att själv välja hur arbetet ska läggas upp, att själv få kontrollera sina uppgifter och få förklarat för sig varför man ska göra vissa saker.
− Vi skulle undersöka chefernas stöd. Men jag ville också titta på om chefen verkligen var den enda faktorn. Och det visade sig att det var medarbetarna som hade störst påverkan när det gällde motivation och engagemang.

När Thomas Jungert följde upp undersökningen ett år senare blev det ännu tydligare. Om chefens stöd förändrats så hade det ingen större påverkan för drivkraften. Hade däremot kollegernas stöd förändrats så märktes det på viljan och motivationen.
− Det kan finnas olika förklaringar. I den här undersökningen tittade vi på vårdarbetsplatser, där det kan vara så att man byter chef ganska ofta. Kollegorna kanske arbetar tillsammans under många år och blir då viktigare.

När han sedan gjorde en likadan undersökning på lärare blev resultatet detsamma. Här tror Thomas Jungert att förklaringen snarare kan ligga i att rektorn kanske är frånvarande, sitter i möten och är inte har tid med sina anställdas dagliga arbete. Och kanske behöver man nu tänka om när det gäller företagskultur.
− Det kan bli fel när man alltid tittar på hur chefen stödjer en grupp och hur chefen ska göra för hur motivationen ska öka. Medarbetarna har man tidigare bara sett som ett socialt stöd, när det gäller hälsa och trivsel, men inte viktiga för själva arbetet. Det stämmer uppenbarligen inte.

En tredje förklaring kan vara att chefen har lyckats skapa en stödjande kultur och betonat vikten av stöttning och empati. På så vis är det medarbetarna som intar den stöttande rollen, men chefen står hela tiden bakom. Men Thomas Jungert tror att man faktiskt kan känna sig motiverad, även om man inte är nöjd med chefskapet.
− Jag tror att en bra arbetsgrupp kan kompensera för en dålig chef. Man hämtar motivationen på annat håll. Men bäst blir det förstås om båda fungerar bra.

För att bli motiverad i sin arbetsgrupp är det absolut viktigaste känslan av kontroll och självbestämmande, visar Thomas Jungerts forskning. Att man tar hänsyn till vad alla i gruppen vill göra och uppmuntrar varandra till olika uppgifter. Det är när man själv får bestämma som motivationen kan komma inifrån, då man tycker att det man gör är roligt och viktigt och också delar värderingar med sin arbetsplats.
− Blir man kontrollerad och bara tillsagd vad det är man ska göra blir det snarare yttre faktorer som lön och status som styr. Forskning har visat att man utför ett sämre arbete om motivationen har yttre faktorer.
Jobbar man ensam i exempelvis ett enskilt företag tror Thomas Jungert att man har en ännu starkare drivkraft eftersom man då bestämmer allt själv, även om det kan vara svårare att få bekräftelse för det man gör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om