Den tysta
Som inte uttrycker vad han eller hon känner, tycker och vill. Sköter sitt arbete och ställer inte till problem, men skapar osäkerhet.
Kommentar: Mycket vanlig. Det kan vara en person som är blyg eller rädd för att bli utanför eller hamna i konflikt. Eller som bara vill göra sitt jobb och inte är intresserad av annat, eller tycker att jobbet inte är så viktigt. Det gäller att chefen hör vad personen behöver och gör klart att den har ett eget ansvar för att ta mer plats.
Konfliktparasiten
Får stimulans genom andras konflikter.
Kastar in försåtliga kommentarer: ”Hörde du att Camilla sa att du …” Sår split, ger bränsle och backar sedan tillbaka.
Kommentar: Är vanligast på arbetsplatser där det är lite långtråkigt och inte händer så mycket. Det gäller att genomskåda personen och inte hugga på betet. Konfrontera! Fråga: Hur tänkte du nu?
Skvallraren
Är ofta en person som vill känna sig viktig och bekräftad och inte har hittat något bättre sätt än att komma med ”nyheter”.
Kommentar: Håll tand för tunga när det gäller viktiga saker och bjud på lite smått som kan spridas utan att det gör något. Använd personen för att sprida information. Avbryt om skvallerbyttan kommer med otrevliga, nedsättande eller alltför intima detaljer om andra. Gå därifrån.
Maskaren
Smiter undan eller slöar och gör inte sitt jobb ordentligt, så att kollegerna tvingas göra mer än de egentligen ska.
Kommentar: Det här kan bli ett verkligt problem. Försök bolla tillbaka arbetsuppgifter till maskaren. Chefen och hela arbetsgruppen behöver resonera kring arbetsrutiner och fördelningen av arbetsuppgifter och hur det ska följas upp. Gå inte och irritera dig på en orättvis arbetsfördelning. Säger du inte ifrån riskerar du att känna dig utnyttjad och att på sikt bli sur och bitter.
Integritetskränkaren
Berättar för mycket om sitt privatliv och ställer närgångna frågor.
Kommentar: Vi har olika grad av social lyhördhet och olika gränser. Om vederbörande har privata problem, hänvisa till företagshälsovården. Närgångna frågor behöver man inte svara på. Skämta bort dem med en glimt i ögat: ”sådant svarar jag inte på”.
Pratkvarnen
Stör i onödan. Kör över andra på möten.
Kommentar: Risken finns att andras intressanta förslag inte kommer fram. Lämna ut dagordningen i förväg, så att de som behöver mer tid att tänka innan de pratar hinner fundera. Ansvaret vilar tungt på mötets ordförande att alla får komma till tals och att sluttiden hålls. Om pratkvarnen stör i arbetet, markera tydligt att du inte har tid. Det finns människor som har svårt att läsa andras signaler. De behöver klara besked och brukar uppskatta det.
Pessimisten
Tar mycket energi och har stor negativ påverkan på medarbetarna. Är en negativ person som bara gnäller, sågar nya förslag och tycker att allt är skit.
Kommentar: Säg ifrån att du inte vill höra på en massa negativt prat. I frågasätt varför pessimisten jobbar på arbetsplatsen när allt är så dåligt. Gå därifrån.
Källor till kommentarerna: Ingela Thylefors, docent på psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet och konsult i bland annat konflikthantering, samt Lena Ströberg, beteendevetare och organisationskonsult på Previa.
Grundtips för att hantera besvärliga kolleger: Rak och tydlig kommunikation i enrum. Ta aldrig upp negativ personlig kritik i grupp. En rak kommunikation bygger på ett tryggt och öppet klimat där man inte värderar eller skambelägger.