Fika och fest i borgen

I många år härbärgerade Uppsalas scouter i lokalerna. Nu har en del av den gamla KFUM-borgen vid Fyrisån gjorts om till kafé och festvåning i krögaren Mats Ekizeans regi.

Mats Ekizian på Borgen Grand Cafe.

Mats Ekizian på Borgen Grand Cafe.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2012-08-16 12:19

Ett av Uppsalas pampigaste hus har det kallats för, KFUM-borgen på västra sidan om Fyrisån mellan Järnbron och S:t Olofsbron. Här finns i dag hyresrätter, kontor och så förstås Alfvénsalen där Orphei Drängar huserar. Men på bottenvåningen har ett utrymme på drygt 260 kvadratmeter stått tomt ett tag – fram tills nu.

Här har krögaren Mats Ekizean, som äger restaurang Domtrappkällaren sedan fem år, nyligen låtit rusta upp lokalerna och anpassat dem till kafé- och restaurangmiljö. I ett av rummen som nu som inom kort ska fungera som festlokal för större sällskap minner bland annat den gamla vedspisen och trägolvet om scouttiden.
– Jag såg en liten annons på ett fönster om att det fanns lediga utrymmen och slog till, det var inget planerat. Sedan dess har vi ställt i ordning och byggt om allt från grunden. Det är fantastiska lokaler att arbeta med, säger Mats Ekizean.

Åtta till tio personer kommer att arbeta heltid på Borgen Grand café & festsalar, som det nu kommer att heta. Några av dem har flyttats från Domtrappkällaren medan resten är nyanställda. Konkurrensen inom kroglivet i Uppsala har hårdnat de senaste åren. Mats Ekizean tycker att det lokala utbudet i branschen förbättrats avsevärt, problemet är bara att många ställen står halvtomma flera dagar i veckan. Men att satsa på en så pass stor expansion i ekonomiskt osäkra tider ser han trots det inte som något vågspel.
– Nej, det tycker jag inte. Visst märks det att det har varit en nedgång nu med lite mindre besökare, men det har mest med det dåliga sommarvädret att göra. Man måste se till gästernas behov under en längre tid och jag tror att det centrala läget här vid ån är en fördel, säger han.

Mats Ekizean, som förutom Domtrappkällaren tidigare har drivit flera andra serveringar i Uppsala, tycker att Uppsalakrögarna i dag vågar satsa mer på sina egna koncept i stället för att snegla på varandra eller på trenderna i Stockholm. Men han skulle gärna se en ökad dialog med andra restaurangägare, företag, och kommunrepresentanter i Uppsala, säger han.
– I dag finns det inget forum där vi kan träffas och utbyta erfarenheter. Och kommunen borde marknadsföra Uppsala mer särskilt mot turisterna, så att de stannar längre och inte bara gör endagsbesök under några timmar som nu. Det skulle både hotell och restauranger tjäna på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om