Bröstgel försvårar mammografi

Uppsalaföretaget Q-Med har problem med bröstförstoringsgelen Macrolane, vilket kan ha bidragit till en försämrad försäljningsutveckling i Europa. Läkare varnar för att man riskerar att missa tumörer vid mammografiundersökningar av bröst behandlade med Macrolane.

Uppsala2010-10-30 09:53

Macrolane lanserades för tre år sedan som Q-Meds nästa storsäljare efter Restylane. Huvudägaren Bengt Ågerup spådde sedan att gelen skulle bli en större framgång än Restylane. Macrolane injiceras i kroppen med en spruta och ger kvinnor möjlighet till bröstförstoring utan operation. Men på senare tid har produkten stött på problem.

Mammografi fungerar sämre för kvinnor som har behandlats med Macrolane. Gelen döljer bröstvävnaden på röntgenplåtarna.
– Vi har tio fall där vi inte har kunnat se bröstvävnaden på grund av Macrolane. Vi har meddelat patienterna att vi inte kan se någon tumör men att vi inte kunnat göra en bra bedömning på grund av den behandling patienterna genomgått, berättar Heléne Grundström, verksamhetschef på mammografienheten på Danderyds sjukhus.
– Konsekvensen är i värsta fall att vi missar en tumör på grund av Macrolane.

Bröstimplantat som inopereras under bröstmuskeln orsakar inte samma problem.
– Bröstimplantaten kan skjutas åt sidan så att man kan röntga bröstvävnaden. Men det fungerar inte med Macrolanegelen som är injicerad i bröstet, säger Heléne Grundström.

Andra läkare UNT har talat med ger liknande bilder av problem med Macrolane vid mammografi.
– Jag har bara haft ett enda fall, men då var röntgenbilden grötig och det var svårt att utläsa någonting av det, säger Eva Gummesson på mammografienheten på Samariterhemmet i Uppsala.

Q-Med hade förra månaden ett möte i Uppsala med läkare från mammografienheter runt om i landet för att diskutera lösningar.
– Mammografi kan användas för att undersöka ett bröst som är behandlat med Macrolane, men ibland kan bilderna vara svåra att tolka. Då kan man behöva komplettera undersökningen med ultraljud för att få en fullgod bild av bröstvävnaden, säger Karin Falck, informationsdirektör på Q-Med.

Magnus Tengvar, läkare på centralröntgen på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, anser också att ultraljudsundersökning kan vara ett komplement till mammografi för kvinnor med Macrolane insprutat i brösten.
– Det finns olika åsikter, men min uppfattning är att man i princip får en bra bild av bröstvävnaden med ultraljudsundersökning även om det finns Macrolane insprutat, säger Magnus Tengvar till UNT.

Finns det alltså ingen risk att en tumör missas på grund av Macrolane om man använder ultraljud?
– Det är svårt att uttala sig om eftersom det inte finns några studier gjorda. Macrolane gör att det blir besvärligare att genomföra en radiologisk undersökning. Men man behöver utbilda radiologer för att de ska lära sig hur Macrolane ser ut i kroppen, säger Magnus Tengvar.

Heléne Grundström på Danderyds sjukhus är av en annan uppfattning. Hon har i två fall provat ultraljud på patienter som behandlats med Macrolane.
– Underlaget är litet just nu men i de två fall där vi provat med ultraljud har det inte heller gått att få en bra bild av bröstvävnaden, på grund av Macrolane, säger hon.

En av Skandinaviens största plastikkliniker, Stureplanskliniken, informerar på sin hemsida att man kan göra mammografi även om man är behandlad med Macrolane, ”eftersom Macrolane syns som en ljus skugga på röntgen”. Det är helt missvisande, enligt de läkare UNT har talat med.
– Kvinnor som vill ha en Macrolanebehandling bör få information om att det kan försvåra möjligheten att upptäcka bröstcancer, säger Heléne Grundström.
– Macrolane är en ny produkt och det finns ett stort behov av att informera och utbilda både läkare och patienter, säger Karin Falck på Q-Med.

Kan oro bland kunderna ha lett till den försämrade försäljningsutvecklingen för Macrolane?
– Vi har inte märkt någon ökad oro bland kunderna. Under tredje kvartalet 2010 har försäljningen av Macrolane varit något högre än under samma period 2009 framför allt tack vare en bättre efterfrågan i Japan.

Bröstcancer

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor i Sverige och en av de vanligaste dödsorsakerna hos medelålders kvinnor. År 2007 dog 1 495 personer i Sverige av denna sjukdom. En av tio kvinnor i Sverige riskerar att få bröstcancer innan 75 års ålder.

Tidig upptäckt ökar möjligheten att bota sjukdomen. Socialstyrelsen rekommenderar därför att mammografi regelbundet ska erbjudas alla kvinnor i åldern 40 till 74.

Källa: Socialstyrelsen, Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!