Den allmänna socialförsäkringen omfattar alla personer som bor eller arbetar i Sverige, och ger bland annat rätt till ersättning vid sjukdom. Men fram till 2013 kommer enligt Försäkringskassans prognos 3 500 människor att kastas ut ur systemet. I Uppsala län handlar det om 312 personer.
Redan under första halvåret i år har 98 personer i Uppsala län hamnat utanför den allmänna socialförsäkringen, visar statistik som Försäkringskassan tagit fram för UNT:s räkning.
Det handlar om personer som har haft tidsbegränsad förtidspension, så kallad sjukersättning, och samtidigt saknar sjukpenninggrundande inkomst (SGI).
Det är alltså fråga om människor som bedömts vara arbetsoförmögna under en längre tid – men där det finns hopp om att de ska få tillbaka arbetsförmågan senare i livet.
Socialförsäkringen skyddar normalt även dem som blir utförsäkrade genom möjlighet till återförsäkring. Efter en karens om tre månader efter att man har blivit av med sin sjukpeng eller tidsbegränsade förtidspension kan man ansöka om sjukpeng igen. Av de 12 000 personer som blev utförsäkrade vid årsskiftet hade 6 000 personer ansökt om återförsäkring hos Försäkringskassan fram till mitten av juni.
Men för den som utförsäkrats från den tidsbegränsade förtidspensionen och saknar SGI finns ingen möjlighet att bli återförsäkrad.
– Om de ansöker om sjukpenning igen har de inte någon sjukpenninggrundande inkomst att gå tillbaka till och kan på grund av detta varken få ”vanlig” sjukpenning efter tre månader och heller inte förlängd sjukpenning i vissa fall, förlängd sjukpenning på grund av arbetsskada eller fortsatt sjukpenning, säger Ann-Sofi Blomkvist, presschef på Försäkringskassan till UNT.
De drabbade är i stor utsträckning personer som inte hade kommit in på arbetsmarknaden när de förlorade sin arbetsförmåga. SGI får man bara om man haft en arbetsinkomst.
Inte ens långvarigt sjuka människor som vårdas på sjukhus får rätt till någon som helst ersättning från Försäkringskassan. De har heller inte rätt till a-kassa.
– Om man har uttömt möjligheterna till ersättning genom sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna så finns det i sista hand möjlighet att vända sig till kommunen, säger Bettina Kashefi, socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrssons statssekreterare.
Vid flera tillfällen har Cristina Husmark Pehrsson sagt att ingen kommer att bli ”utförsäkrad”, men dessa 3 500 personer kan ju inte återförsäkras. Är de då inte att betrakta som ”utförsäkrade”?
– Dessa personers ersättning var ett slags ”förtidspension” som avskaffades 2008 och som sedan dess har funnits kvar under en övergångsperiod med stöd av övergångsregler. Detta sammanföll med att personerna som genomgått rehabiliteringskedjan omförsäkrades med möjlighet att återvända till sjukförsäkringen. Ingen i den nya sjukförsäkringens rehabkedja utförsäkras på så vis, medan gruppen med övergångsregler främst kan bli aktuella för varaktig sjukersättning om de inte kan tillgodogöra sig ytterligare insatser hos Arbetsförmedlingen.
Finns det någon anledning att ändra reglerna för denna grupp?
– Vi följer utvecklingen noga för att se om det finns några särskilda behov av rehabilitering eller andra insatser som kan bli aktuella för just den här gruppen. Regeringen har också tillsatt en utredning som bland annat ska se över hur rehabiliteringsansvaret för personer som saknar sjukpenninggrundande inkomst kan tydliggöras, säger Bettina Kashefi.