Ett stort antal elever har studieproblem i grund- och gymnasieskolan och får ett otillräckligt stöd!
Fakta som skolpolitikerna bör ta till sig är att cirka 15-20 procent av skolans elever har svårt att klara skolans mål och krav (överkrav?). Och lärarna kan inte trolla med knäna! För dessa elever tillkommer ofta att det är jobbigt hemma, de får svagt stöd i skolarbetet hemifrån. Vidare tillkommer psykosociala svårigheter, problem med olika funktionshinder, psykisk ohälsa och här kan problemlistan på olika inlärningshinder göras lång!
Här är Skolverket med i att skapa ”skolvärken”! Detta genom att bland annat kräva fler godkända betyg i teoretiska ämnen för att en elev ska passera de olika intagningsvillkoren i skolan.
Men det viktiga är inte alltid betygen, utan att skolan i samarbete med hemmen ger eleverna en social kompetens och en social fostran som gör dem till goda samhällsmedborgare!
De praktiska ämnena i skolan som kan leda fram till ett bra yrke är få, som även biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni (FP) påpekade vid sitt senaste besök i Uppsala. När man pratar om problem i skolan ställs ofta fokus på det negativa beteendet, men sällan talar man om att den frustration, som inlärningssvårigheter skapar, ofta är stress och olust, som i sin tur skapar de negativa beteendena.
Det styrande bör skapa en skola för alla. Det finns mycket skattepengar att omfördela om man studerar EU-projektet Herkules på Gotland, där man fann att på ett genomsnittligt antal elever på 30 stycken, som inte lyckades i skolan, blev kostnaden 70 miljoner kronor i kringkostnader fram till dess eleverna var i 25-årsåldern.
Stödet till utsatta elever är klart på väg att försvagas i vår kommun. Varför ska det vara så svårt att beräkna denna typ av kostnader i Uppsala? All ekonomisk övervältring på andra instanser i kommunen blir oändligt mycket dyrare i likhet med hur det gick på Gotland!
Förslagen i den färska rapporten Översyn av pedagogisk verksamhet (2011) av Agneta Jörbeck, som bland annat föreslår större närvaro av rektorer och skolchefer i skolan och klassrummen, kommer att bli som ”att spilla vatten på en gås” om inte rektorer och skolchefers kunskaper uppgraderas, för på vissa håll är kunskapen svag och det är kunskapsstöd som behövs och inte bara tillsynsnärvaro och närvaro!
Varför ska det vara så svårt att handla klokt och tänka kreativt!
Bästa politiker och tjänstemän, titta på alternativa kostnader, vad ni får betala för och vad insatt hjälp till ungdomar ger. Det handlar om miljoner och se då på all barn- och ungdomsverksamhet!
Anders Wågström
leg psykolog, leg psykoterapeut lärare i socialkunskap och samhällskunskap