Socialdemokraterna slog nyligen fast på DN Debatt att de vill se om lottning skulle kunna vara ett bättre urvalsinstrument än syskonförtur och närhetsprincip i skolan. Det kan alltså vara slumpen som avgör vilken Uppsalaskola mina barn hamnar i enligt Stefan Löfvens (S) nya inriktning.
Valfrihet är alltså inte viktigare än så för den nya S-ledaren, trots all retorik om motsatsen. Vad är nästa steg för S-ledaren frågar jag mig? Är det att lotten ska avgöra placeringar i äldreboendet, högskolan eller vårdcentralen i Uppsala?
Vi vet att svenska folket tycker att det är viktigt att påverka sina livsval, särskilt möjligheten att välja skola. Demoskops senaste mätning visar att bland storstadsväljarna är det hela 83 procent som tycker det är viktigt att kunna välja skola och bland S-väljarna 65 procent.
Det är viktigt med valfrihet. Valfriheten är när man ska välja, men den är ännu viktigare när något måste väljas bort. De enskilda behoven får då styra när man som medborgare ska få välja. Om man till exempel känner sig nonchalant behandlad av en lärare eller en skola, är det viktigt att man kan byta, inte att slumpen ska avgöra. Därför är det viktigare att utveckla valfriheten än att på olika sätt försöka begränsa den.
Valfrihet inom vården, omsorgen och skolan spelar en avgörande roll hos väljarna. Alla signaler som kan tolkas som att ett parti är emot rätten att välja vård, omsorg och skola kan straffa sig på valdagen.
Det finns många goda exempel på skolor. Tyvärr ser vi också ibland sämre exempel. Dessa exempel står att finna oavsett driftsform. För oss centerpartister är det viktigt att det inte sätts en ideologisk giftstämpel på vissa driftsformer. Fokus ska ligga på skolans kvalitet och på möjligheten att välja.
Jag menar att personalens kunskap och engagemang är mer avgörande för en lyckad utbildning än driftsformen i sig. Det viktiga är att all utbildning är solidariskt finansierad via skattsedeln och tillgänglig för alla invånare oavsett storlek på plånboken. Att låta lotten avgöra var mina barn ska gå i skolan känns främmande för mig som Uppsalabo, fembarnspappa och centerpartist. Och det är fel väg fram för utvecklingen av en bättre skola.
Hans Dahlgren
centerpartist, Uppsala