Mycket att lära om sjukvårdsekonomi

Uppsala2010-11-04 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SJUKVÅRD. Förra veckan uttalade landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (M) i UNT att han inte känner oro över hälso- och sjukvårdens framtida finansiering eller ser behov av prioriteringar i vården. Det menar vi är ett oansvarigt och okunnigt förhållningssätt. Vi blev förvånade, besvikna och mycket oroade av den brist på förståelse för framtidens utmaningar som vårt landstings högste politiker ger uttryck för. Vi har en helt annan uppfattning än Weiman.
Vi menar att det kommer att krävas stora insatser, ett djupgående förändringsarbete och en tydlig strategi om vi ska ha en rimlig chans att klara av framtidens sjukvårdsbehov och finansieringen av den.
Vi menar att en genomgripande dialog över alla gränser om sjukvårdens svåra val och prioriteringar - att fördela vårdinsatser rättvist med hänsyn till principerna om människovärdet, behoven, solidaritetstanken och utifrån kostnadseffektivitet - är absolut nödvändig. För att det ska vara möjligt måste ledande politiker initiera och leda det tuffa arbetet som krävs. Prioriteringar måste diskuteras och förankras för att få genomslag och skapa legitimitet.

Det finns inga genvägar. Att blunda för verkligheten leder inte landstinget i rätt riktning utan skapar bara oro och känsla av maktlöshet bland alla anställda, medborgare och patienter som har förstått fram­tidens utmaning. Det är naivt att tro att det inte redan sker prioriteringar. Det görs dagligen och på alla nivåer - mellan slutenvård och öppenvård, mellan specialistvård och förebyggande vård, mellan telefontillgänglighet och besökstillgänglighet osv.
Varje politiskt beslut innebär i viss mening en prioritering. Det finns en fantastisk forskning som visar hur olika vårdinsatser och beslut kan hjälpa oss att förebygga och minska sjukdomsutvecklingen vilket på sikt är både kostnadsbesparande och innebär ökad hälsa och minskat lidande för patienterna. Men det kräver långsiktiga investeringar och en politik som värdesätter det förebyggande arbetet.

Här har vi socialdemokrater många konkreta förslag, allt får hur ersättningssystem ska utformas till införande av hälsocentraler. Det viktiga är att dialogen mellan politiker, tjänstemän, den medicinska personalen och patientföreningarna hålls levande och leder till bra politiska beslut. Vi tycker att det är märkligt och beklagligt att Erik Weiman (M) inte i större utsträckning tar till sig den forskning och genomlysning av vårdens framtida utmaningar som både Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och landstingets egna tjänstemän tagit fram. Där finns det mycket att lära.

Börje Wennberg (S)
landstingsråd i opposition
Vivianne Macdisi (S)
landstingsråd i opposition

Läs mer om