Inte heller reflekterar de över vad köttätandet leder till i det långa loppet. De lever som deras föräldrar har lärt dem.
Det finns många nackdelar med att äta kött. Jag kan faktiskt inte komma på en enda positiv sak med det. Många brukar försvara med argumentet ”riktigt kött smakar mycket bättre” än annan mat. Men sanningen är den att vegetarisk mat oftast smakar lika bra och kostar lika mycket.
Jag kan förstå att ett slut på köttätande kan verka skrämmande. Det tyckte jag också innan jag blev vegetarian. Ingen förändras över en natt, det tar lång tid att bestämma sig helt. Dessutom måste man inte bli vegetarian, man kan äta vegetariskt då och då _ det gör en enorm skillnad. Men det viktigaste just nu är att dra ned på köttkonsumtionen. Då kommer djuren inte att tvingas leva i massuppfödningar. Det kommer att leda till att djuren mår bättre än i dagens industrier. Små gårdar med färre djur har mer tid för varje individ, så självklart blir skötseln av djuren bättre där.
Jag slutade att äta kött när jag fick reda på hur djuren faktiskt hade det. Och jag är övertygad att om människor visste mer om hur köttindustrin ser ut skulle många fler bli vegetarianer. Jag tycker inte att man kan göra några vettiga beslut innan man har alla fakta framför sig. Man måste veta vilken slag industri det är man stödjer genom att äta kött.
Uppfödningar och slakt sker i tystnad och skymundan. Folk vill helt enkelt inte veta. Det är för obehagligt. Men ni som bryr er och vill veta kan fortsätta läsa.
I Sverige föds grisar direkt på betonggolvet. En del kommer dödfödda eftersom suggor är framavlade för att föda onormalt stora kullar. De flesta grisar i Sverige lever hela sina liv på några kvadratmeters betong inomhus. De får aldrig se solljuset och de får heller aldrig böka i jorden. Många grisar blir apatiska, andra ger sig på varandra eftersom de blir psykiskt störda av missären. De biter av varandras svansar.
I Sverige föds kycklingar upp i stora stallar. Det är trångt och djuren kan knappt röra sig. Det städas bara en gång i månaden (då stallet töms och kycklingarna skickas till slakt). Den bristfälliga rengöringen leder till att all ammoniak fräter sönder djurens fjädrar och gör så att det svider i kycklingarnas ögon. Kycklingarna är framavlade för att växa snabbt, snabbare än vad deras kroppar egentligen klarar av. Många dör av hjärtstopp eller får smärtsamma missbildningar.
Ungefär hälften av allt som odlas i världen går till dessa djurfabriker som foder. Skogar skövlas för att det ska bli mer plats för att odla mat till djuren, som en dag ska bli mat till oss. Är det bara jag som ser en simpel lösning på detta problem?
Alla landskap behöver självklart inte växa igen för att djurhållningen minskar. Vi har mjölkkossor och hästar som gärna vill springa utomhus. Sedan kan man ha grisar, getter och får i hagar för små köttproduktioner. Eller som sällskapsdjur. På lång sikt ser jag framför mig ett köttfritt samhälle, där alla äter svampprotein och det inte existerar samma djurförtryck som i dagens samhälle. För mig är det självklart att det en dag kommer att lösa sig. Men för att nå dit måste vi välja bort det som inte är positivt. För att miljön, djuren och vi själva ska få en chans att må bättre.
Lotta Wiberg
Bromma