I en artikel i UNT den 25 september skriver TT-reportern Roland Johansson om förhållanden, som rimligen måste uppfattas som förbryllande i diskussionen om den globala uppvärmningen. Till de fakta, som framhålls i artikeln, hör att den globala uppvärmningen avstannat eller dämpats kraftigt de senaste 15 åren. Orsaken till denna brist på uppvärmning, trots människans fortsatta utsläpp av koldioxid (CO2), är okänd.
I artikeln nämns att meteorologiprofessorn Michael Tjernström föreslagit att en, eller en kombination av ett antal möjliga orsaker, döljer effekten av CO2 -utsläpp. Tjernström framhåller att klimatet varierar naturligt och att det vore fel att göra ”en stor grej” av bristen på uppvärmning under sen tid, trots ökande koncentration av CO2 i atmosfären.
Temperaturdata erhållna med hjälp av satelliter visar att det globala klimatet steg 0,5 grader under 1980- och 1990-talen. Data för ett stort antal markstationer från slutet av 1800-talet visar en påtaglig uppvärmning fram till omkring 1940 (ungefär 1 grad). Efter ett något kallare klimat under kommande årtionden steg den fram till slutet av 1990-talet. Därefter har temperaturen varierat något men under de senaste 15 åren inte stigit.
Data visar att ett samband mellan CO2 och klimat är mindre sannolikt. Relativt kortvariga studier antyder ett samband mellan solaktivitet och moln, något som stöder Tjernströms åsikt om naturlig variabilitet i klimatet. Möjligen är det dags att lämna koldioxidhypotesen och i stället uppmärksamma andra möjliga orsaker till de många förändringar i klimatet som dokumenterats.