KONST. När jag blev kommunalråd och fick flytta in i Stadshuset fick jag privilegiet att välja konst till väggarna på mitt tjänsterum. Jag cyklade upp till Uppsala konstmuseum och fick tillsammans med intendenten se vad vi (jag och andra kommunalråd) kunde välja på.
Jag valde direkt (faktiskt på några sekunder) två tavlor som jag blev förälskad i utan att veta vem konstnären var! Självklart började jag intressera mig för konstnären efteråt och det visade sig vara Ragnar Johansson bördig från Alunda och Uppsala.
Han målade snabbt och använde färgen generöst, intensivt och intuitivt. Det var också en konstnär som i dag (han skulle ha fyllt 100 år i år) antagligen skulle ha gett sig in i debatten om ett öppet samhälle och förståelse för andra kulturer. Ragnar Johanssons begåvning visade sig redan när han var ung.
Men hans måleri tog fart när han träffade flyktingen Hermann Talvik, som Johansson själv kallade sin främsta lärare. Johansson reste runt i Europa, Asien, Nordafrika, Mellanöstern och Centralamerika och hämtade inspiration.
Han var alltså en konstnär som hämtade inspiration från hela världen och delade med sig av sina kunskaper. Han såg inga kulturella eller geografiska hinder. I hans verk finns möten mellan natur, kultur och människor. Hans inställning till världen är ett arv som vi ska förvalta.
Uppsala konstmuseum har en utställning om honom som pågår fram till den 3 mars. Även om jag tidigare var förälskad i hans målningar var det en upplevelse att få se andra verk av en av vår stads största målare och tecknare. Alla är inte lika lyckligt lottade som jag som kan se hans konst på mitt tjänsterum varje dag. Men nu har alla chansen att se hans verk på Uppsalas konstmuseum:
Besök utställningen!
Mohamad Hassan (FP)
kommunalråd, Uppsala