En mycket sämre hörselvård

Det är omdömeslöst av landstingspolitikerna att privatisera väl fungerande offentlig vård för hörselskadade, skriver Eva Alsén Eklöf.

Eva Alsén Eklöf,  Hörselskadades förening i Uppsala.

Eva Alsén Eklöf, Hörselskadades förening i Uppsala.

Foto: Pelle Johansson/Arkiv

Uppsala2012-02-08 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

KOMMENTAR till inläggen från Carl Åke Wahlin och Vivianne Macdisi (S) 4/2, samt Marie-Louise Ekholm (M) 7/2.
Det som inte fick hända med hörselvården har redan hänt. De som hör riktigt dåligt och inte klarar att jobba eller existera utan hörapparater får vänta upp till fem månader för att få hjälp! Slakten av hörselvården och Hörcentralen blev en slakt med besked. 80 procent av brukarna fick lämna båten för att 20 procent som blev kvar skulle få bra specialistvård. Men tyvärr slaktade man för hårt. Det finns inte tillräckligt med resurser kvar för Hörcentralen och de hårdast drabbade.

Hörselvården i Uppsala län har diskuterats i några insändare nyligen. Tack, Carl Åke Wahlin, som i sin insändare berättade om läget i länet. Och tack Vivanne Macdisi (S), landstingsrådet som tycks ha fattat vidden av reformen och försökt protestera. Marie-Louise Ekholm, hörselläkare i Stockholm och moderat landstingspolitiker i Uppsala, replikerade och sade att det fria vårdvalet hade kortat årslånga köer till hörselvården. Hon är förvånansvärt illa insatt i förhållandena i Uppsala.

I Uppsala fanns inga köer när reformen antogs. Alla fick tid inom vårdgarantins tre månader. Detta gällde både patienter på Hörcentralen och Din Hörsel som tog de lättare patienterna sedan flera år.
Att privatisera en väl fungerande verksamhet utan några köer och där alla patienterna kunde få nästan omedelbar hjälp genom öppen jourmottagning tre timmar tre dagar i veckan, är helt omdömeslöst!
För politikerna hägrade snabba vinster genom att på sikt låta hörselskadade ta över sina egna kostnader. Ungefär som med glasögon. Och att få välja fritt var väl något varje patient drömde om?

Och fritt val-reformen hade sina poänger. För patienterna med lätta hörselskador hade det kunnat vara en bra idé eftersom de slapp skaffa sig en remiss från husläkaren för att få hörapparat. Men man gick för långt. Gränsen sattes vid mycket dålig hörsel på det bästa örat. Och det var fullkomligt fel tänkt.
Medelsvår hörselskada kan inte alls avhjälpas med bara hörapparat. De flesta har fel på innerörats snäcka och hör förvrängt. Dessutom har de en tät propp i örat som skaver och piper eller surrar. Det tar tid för patienten och dess hjärna att lära sig höra med hörapparat. Det behövs mycket hjälp innan det fungerar. Dessutom behöver man två öron att höra med. Hörseln måste bedömas utifrån båda öronen.

Reformen genomfördes över en natt. Den 1 november förra året upphörde Hörcentralen med all jourverksamhet. Merparten av patienterna irrar fortfarande omkring och letar hjälp. Eller hukar de hemma och försöker klara sig så gott det går? Vad gör äldre människor som behöver hörselhjälp, men inte förstår sig på hörapparaten eller inte vet vart de ska vända sig.
Värst drabbade är de gravt hörselskadade som skulle vara kvar på Hörcentralen. Jourerna har upphört. I bästa fall kan de få en jourtid inom tre dagar — om problemet inte är för stort. I värsta fall får de en tid inom fem månader. Och då kanske hörapparaten måste skickas bort för lagning. Kanske finns det en låneapparat som passar?
Deras duktiga audionom har dessutom troligtvis slutat. Fem stycken erfarna audionomer har lämnat Hörcentralen sedan beslutet.

Vad händer med yrkesverksamma hörselskadade? Den här gruppen kan inte göra sitt jobb om de inte får omedelbar hjälp. Det är inte konstigt att Hörcentralen får frågor om hur man lämnar specialistvården på Hörcentralen för att i stället vända sig till en privat mottagning. Men där är de inte utbildade för svåra hörselskador och har inte de resurser som krävs.
Kösituationen är just nu bättre inom den privata vården. Avesina på Dragarbrunnsgatan har bara två veckors väntetid för bokade besök och öppen jourmottagning måndag, onsdag och fredag klockan 8—11.Din Hörsel har sex veckors kötid och öppen jour tisdag och torsdag klockan 8—10. De andra två, Audionomerna och Hörsam, har ingen jourverksamhet eller butik utan tar bara emot bokade besök. Kötiden verkar vara ganska kort.

Så fel det kan bli när politikerna börjar leka. Och vart tog valfriheten vägen? Vi gravt hörselskadade som är kvar på Hörcentralen har inget val. Vi har bara fått oändligt mycket sämre vård.

Eva Alsén Eklöf
Hörselskadades förening i Uppsala,
vice ordf i hörselskadades distrikt

Läs mer om