VÅRDVAL. Kommentar till Robin Kronvall (M) insändare 30/1.
Robin Kronvall skrev att vårdval skapar rättvisa och stärker patientens delaktighet och inflytande. Han beklagar ”Socialdemokraternas numera starka ställningstagande att all extern vård är av ondo”. Tyvärr gör han det så enkelt för sig att påståendena faller på eget grepp.
Vi anser inte att externa vårdgivare är av ondo. Tvärtom har vi understrukit att de kan vara ett bra komplement till den offentligdrivna vården. Däremot är det oansvarigt när borgerliga politiker äventyrar landstingets helhetsansvar, ekonomi, vårdkvaliteten och patientperspektivet i vårdkedjorna genom att ha en fix idé om att privat alltid är bättre. Utan reflexion eller analys genomförs privatiseringar för privatiseringens egen skull oavsett konsekvenser.
Här är ett exempel: På landstingets Hörcentral har vården präglats av ett gott teamarbete mellan olika professioner. Patienter och anhöriga har fått stå i centrum och fått bästa möjliga bemötande, information, utbildning och vård. 2010 beslutade den borgerliga majoriteten att införa vårdval inom basal hörselrehabilitering med motiveringen att patienterna skulle få välja fler privata vårdgivare. Inget i beslutet handlade om utveckling av service, kvalitet eller förbättringar i innehållet av vården.
Beslutet handlade endast om att privatisera. Dessutom vägrade den borgerliga majoriteten låta Hörcentralen få fortsätta genomföra basal hörselrehabilitering för Uppsalas och Knivstas patienter. Patienterna får inte längre välja Hörcentralen. Konsekvensen blir att Hörcentralen tappar nästa två tredjedelar av sina resurser, får säga upp personal och lägga ner en väl fungerande jourverksamhet. Detta har inneburit en sönderslagning av en utmärkt verksamhet där tillgänglighet, patientnöjdhet, kompetens, kontinuitet och kvalitet har varit på topp.
Om detta är att öka patientens valfrihet och inflytande tvivlar jag på valfrihetens förträfflighet.
Kronvall hänvisar till UNT:s artikelserie om ojämlik vård. En av de intressantaste uppgifterna som framkommer där är professor Anders Anells konstaterande att socioekonomisk hänsyn och vårdtyngd tillsammans med samverkan och uppföljning är några av de viktigaste komponenterna för att upprätthålla och utveckla en god vård. Alltså exakt det jag återkommande har hävdat och efterfrågat, men som Moderaterna fortfarande väljer att blunda för.
Det vore klädsamt om Moderaterna kunde erkänna att vårdens utmaningar är så komplexa att de för patienternas skull förtjänar att diskuteras utifrån en mer nyanserad bild än att vårdval och privatisering alltid är lösningen.
Vivianne Macdisi (S)
landstingsråd och andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen