I strid mot den egna regeringens politik har ett antal kristdemokrater, med kommunalrådet Ebba Busch (KD) i spetsen, under våren fört en anti-vindkraftskampanj, med argumentatet att svensk elproduktion i princip är klimatneutral och att resurserna i stället behövs ”där de gör verklig nytta”, exempelvis för järvägsutbyggnad.
I nedsättande ton har Busch jämfört vindkraftsinvesteringar med ”en bro som byggs till ingenstans”, som visserligen ger arbetstillfällen, men inte är till någon ”nytta för framtiden.”
Att kraftfulla satsningar behövs i Sveriges järnvägssystem motsäger vi förstås inte. Men varför ställa en viktig investering mot en annan? Vill Busch hitta resurser för järnvägsutbyggnad i Mälardalen kan hon exempelvis i stället argumentera mot Förbifart Stockholm, och de 45 miljarder kronor som det projektet för närvarande beräknas kosta.
Tillbaka till vindkraften. Busch gör tre tankegrodor när hon påstår att vindkraft inte ger någon klimatnytta. För det första ser hon svensk elproduktion som en isolerad ö, och att vindkraft därför inte behövs då hon menar att vattenkraft och kärnkraft är tillräckliga energikällor. Men med utbyggd vindkraft i Sverige kan vi hjälpa till att fasa ut fossil elproduktion på andra håll.
För det andra framhåller hon att kärnkraften är klimatneutral. Men det är enbart sett till driften.
Uranbrytningen är däremot extremt klimatpåverkande. Även om dessa utsläpp inte sker i Sverige måste de räknas! Och även om Busch inte bryr sig om kärnkraftens hon kan komma till slutsatsen att kärnkraften är långsiktigt mer ekonomisk än vindkraften, när inte ens finansieringen av slutförvaret ryms inom nuvarande elpris för kärnkraftsel, och än mindre förstås försäkringar för olyckor.
För det tredje är Buschs påstående att en variererande vindkraftsproduktion medför stora kostnader för elnätet felaktig. Vindkraftens variation från timme till timme är relativt liten, långt under elförbrukningens variation. Leif Söder påvisar tvärt om i rapporten På väg mot en elförsörjning baserad på enbart förnybar el i Sverige: En studie om behovet av reglerkraft. (november 2012) att trots en mycket större andel variabel förnybar kraft så sker inga dramatiska förändringar av behovet av reglerkraft jämfört med i dag. Huvudanledningen till detta är enligt Söder att vindkraftens effektvariation är betydligt långsammare än konsumenternas.
Trots utbyggnaden av vindkraft i grannländer som Danmark och Tyskland har vindkraften i Sverige av många setts som ett marginellt tillskott till elproduktionen. Men nu börjar saker och ting hända även i Sverige.
Den svenska vindkraftsproduktionen väntas 2013 öka till 8,8 terawattimmar (TWh), från förra årets nivå om drygt 7 Twh. Riksdagens beslut att det år 2020 ska finnas planmässiga förutsättningar att bygga vindkraft för en årlig elproduktion på 30 TWh är helt klart nåbart, och därmed kan vindkraften ersätta en stor andel av kärnkraftens 58 Twh. Genom elcertifikatsystemet finns dock endast finansieringsincitament för cirka 15 TWh vindkraft.
Bidragande till de senaste årens positiva utveckling är elcertifikaten, men det är dessa som Busch med flera nu vill slopa. Vad hände med parollen ”långsiktiga villkor för marknadens aktörer”?
Vindkraftsutbyggnaden i landet genomförs i stor utsträckning av många små aktörer, i form av bland annat vindkraftskooperativ eller små anläggningar för det egna elbehovet. Tvära kast i de ekonomiska förutsättningarna slår då undan benen för möjligheterna att bygga ny vindkraft, om det som är ett ekonomiskt realiserbart projekt ena dagen inte är det den andra. Bara det faktum att Busch med fler gått ut och propagerat för en avveckling av elcertifikaten gör det svårare för vindkraftskooperativ att finna nya intressenter.
Visst kan man tänka sig reformer av systemet, till exempel att införa någon form av prisgaranti för certifikaten – men att avveckla systemet vore att dra alla som engagerat sig i utbyggnaden av förnyelsebar energiproduktion vid näsan, och minska intresset för ytterligare utbyggnad under lång tid framöver.
Niclas Malmberg
styrelseledamot i Sveriges vindkraftskooperativ ekonomisk förening (SVEF)
Göran Ronsten
styrelseledamot i Sveriges vindkraftskooperativ (SVEF)
UNT 1/6 2013