För att Akademiska sjukhuset ska nå sparkraven för 2013 är en sjukhusövergripande åtgärd att införa gemensamma riktlinjer för arbetsscheman och överlappningstider. Med överlappningstider menas den tid då avgående och pågående personalstyrka är på arbetsplatsen samtidigt.
Enligt HR-direktör Inger Thorén (UNT 16/1) är grundtanken med schemaförändringen att bemanningen ska förstärkas de tider på dygnet då patienternas behov är som störst och att detta är en vinst för både patienter och personal. Detta kallas produktionsanpassning. Sjukhusledningen menar att vi som personal i och med dessa förändringar kommer att få mer tid för patienterna. Vi hävdar att dessa påståenden inte stämmer med verkligheten.
Att homogenisera ett icke-homogent sjukhus, med olika avdelningar med sinsemellan vitt skilda patientkategorier och personaltäthet är inte alls att ”produktionsanpassa” – om vi ska använda sjukhusledningens egen terminologi.
Vi menar att det inte är troligt att patienter på sjukhusets alla avdelningar har störst behov av vård vid samma tidpunkt. Därför är det, enligt vår uppfattning, orimligt att varje enhet inte själva får disponera över sina överlappningstider.
För oss på infektionsavdelningen skulle det nämligen betyda ökad personaltäthet kvällstid. Det är då flertalet inskrivningar görs från infektionsmottagningen, vilket naturligtvis ökar behovet av närvarande personal.
Från och med 1 februari kommer vi i stället få en försvagad bemanning denna tid.
På Infektionsavdelningen är arbetspassen fördelade i dag-, kvälls- och nattpass. För oss som arbetar på infektionsavdelningen kommer det nya schemat att innebära ett glapp i sjuksköterskebemanningen under kvällstid. Kvällssjuksköterskan skall enligt de nya arbetstiderna gå hem en halvtimme innan nattsjuksköterskan läst färdigt patientjournalen.
Nattsjuksköterskan tar alltså över ansvaret för patienter som hon eller han ännu inte vet något om. Detta anser vi är mycket osäkert för patienterna och vi är oroade över vad konsekvenserna kommer att bli.
Majoriteten av patienterna på infektionsavdelningen kräver regelbunden övervakning samt mediciner och antibiotika på specifika tider. Den försvagade kvällsbemanningen kommer att medföra att arbetsuppgifter behöver prioriteras om och i värsta fall prioriteras bort.
En av alla de risker som tidsbortfallet sannolikt kommer medföra är att förekomsten av tryck- och liggsår ökar, då vi inte får samma tid till att vända sängliggande patienter. Vi är också oroliga för att blöjbyten inte kommer hinnas med så ofta som patienterna behöver, och att det är den äldre patientgruppen med stort omvårdnadsbehov som kommer att hamna i kläm.
Vidare kommer besparingarna dessutom innebära att infektionskliniken från och med 1 februari förlorar trettio procent av sina vårdplatser, då tio vårdplatser försvinner. I dag är det redan ett stort patientflöde på infektionskliniken och många patienter tvingas att flytta till andra avdelningar. I och med dessa nedskärningar kommer fler infektionspatienter att tvingas till omflyttningar.
Att flytta svårt sjuka patienter till andra avdelningar med annan personaltäthet, annan kompetens och andra rutiner innebär förstås att patientsäkerheten äventyras.
Förutom den otrygghet detta innebär för patienten, leder det även till tidskrävande arbete för personalen – tid som tas från patienten.
Vi anser att det är ett extremt slöseri med kompetens och resurser när läkare tvingas ägna ännu mer tid till att leta sängplatser, sjuksköterskor till administrativa uppgifter och undersköterskor åt städning. Denna tid borde i stället ägnas åt att ta hand om patienterna!
Vi vågar inte ens tänka på hur stor risken för smittspridning på sjukhuset kommer att bli med alla dessa omflyttningar.
Neddragningar av sjukvården kan aldrig vara en vinst, åtminstone inte för personal och patienter. Vi kommer även i fortsättningen att göra vårt främsta för att ge våra patienter god och säker vård, men vi vill härmed upplysa allmänheten, sjukhusledningen och politikerna om att vi upplever att dessa nedskärningar försämrar förutsättningar att lyckas med detta!
Sofia Ahlund, Emma Bergström, Julia Borg, Jenny Bredberg, Amanda Bromark, Clara Carlsson, Malin Dahlström, Malin Engström, Carola Ericsson,
Maria Forsgren, Anna Hanehöj Pohjola, Ida Höglund, Amanda Jansson,
Karolina Johansson, Olle Karlsson, Gustav Larsson, Amelie Lidén,
Evelina Lindsten, Anna Lorentzon, Kajsa Lutti, Emma Nilsson,
Emma Norrestam, Monica Nääs, Åsa Olsson, Sofia Petersson, Emelie Sköldulf, Elin Sollén Jonasson, Rebecca Sundén, Viktor Storberg, Anna Söderberg, Josefine Waage, Lovisa Wärnberg
Samtliga undertecknare är sjuksköterskor vid infektionsvadelningen,
Akademiska sjukhuset, Uppsala
UNT 29/1 2013