När den svenska vården granskas görs normalt två observationer. Kvaliteten på vården håller världsklass. Samtidigt är det ofta svårt att få tillgång till den. Landstinget i Uppsala län är inget undantag - tvärtom. På Akademiska sjukhuset finns specialiteter i världsklass. Samtidigt är det för många frustrerande att få kontakt med sin vårdcentral. Telefonköerna till sjukvårdsrådgivningen är tidvis oacceptabla. Den nära vården, primärvården, har uppenbarligen stora problem. Tillgängligheten inom primärvården har varit bland de sämsta i landet. Den brottas också med stora ekonomiska bekymmer.
I januari uppdagades ett beräknat underskott på 55 miljoner kronor för 2007. Dålig tillgänglighet och dålig ekonomi är ingen bra kombination.
Alliansen fick medborgarnas förtroende i valet för att förbättra sjukvården. Det är därför naturligt att primärvården är central i Alliansens prioriteringar inom landstinget.
Redan direkt efter valet inleddes arbetet. I november fattades beslut om en genomgripande analys av länets alla vårdcentraler för att få underlag för vidare arbete. För oss är det viktigt att stora förändringar sker med ett fullgott faktaunderlag. Vi vill genomföra kloka förändringar som ger förbättringar i människors vardag. Detta tar tyvärr tid.
Vad som står klart är att det inte räcker med en finjustering i landstingets kontrollrum för att rätta till problemen. Det hjälper inte att byta ut enstaka chefer eller med några kosmetiska omorganisationer. Tyvärr insåg inte den förra majoriteten detta, trots tolv års betänketid.
När nu en första redovisning presenterats kan man dra ett antal slutsatser. Det finns stora variationer i hur vårdcentralerna lyckas med sitt uppdrag.
Vad som framför allt framkommer är en stor brist på styrning och uppföljning. Det har bland annat saknats budgetar för de enskilda vårdcentralerna. Regelbundna uppföljningar av tillgänglighet och andra nyckeltal har saknats. Alltför många av vårdcentralerna har långa väntetider för besök. Alltför många klarar inte av att svara i telefon. Alltför många har få besök per läkare.
Endast tre av 32 vårdcentraler i undersökningen nådde ett positivt resultat 2006. Personalens trivsel är också på en låg nivå, vilket knappast förvånar.
Syftet med denna genomlysning har varit att få fram fakta - inte att hänga ut enskilda vårdcentraler eller anställda. Men man måste veta vad som är trasigt om det ska gå att laga. Vi kommer nu att genomföra åtgärder för att komma till rätta med problemen. Det handlar om regelverk, ersättningssystem och konkurrens.
Vi öppnar för alternativa driftsformer till landstingsdrivna vårdcentraler. Det måste tydligt framgå vad som förväntas av verksamheterna. De åtgärder som görs ska skapa ett förändringstryck som gör att tillgänglighet, kvalitet och kostnadseffektivitet inom primärvården kan uppnås. Inte minst viktigt är att lyfta fram de goda exemplen och föra vidare de positiva erfarenheter som finns.
Vad som också behövs är en attitydförändring inom primärvården. Kundanpassning och service måste bli en del av vardagen - inte tomma ord.
Parallellt med detta pågår också arbetet med andra åtgärder för att förbättra vården.
En ny närakut förbereds för att bland annat minska trycket på Akademiska sjukhusets akutmottagning. En konsekvens av att den nära vården inte fungerar är ju att människor söker sig dit där de kan få vård. Detta kan vara både dyrt och ineffektivt.
En närakut är därför ett välkommet komplement. Sjukvårdsrådgivningens tillgänglighet ska också förbättras.
Att få en väl fungerande primärvård kräver målmedvetet arbete och tålamod. Vi har nu tagit ut färdriktningen för att kunna infria vårt löfte: Tillgänglighet, hög kvalitet och kostnadseffektivitet inom vården.
Erik Weiman (m)
Arne Sandemo (m)
Ismail Kamil (fp)
Rolf Edlund (c)
Jonas Segersam (kd)
samtliga landstingsråd i Uppsala läns landsting
UNT 3/3 2007
Arne Sandemo (m)
Ismail Kamil (fp)
Rolf Edlund (c)
Jonas Segersam (kd)
samtliga landstingsråd i Uppsala läns landsting
UNT 3/3 2007