Vi bjuder härmed in till ett möte

Medborgare i behov av samhällets insatser riskerar ytterst att drabbas när ­socialarbetarna pressas hårt. Nu har vi brutit tystnaden. Nu är det dags för styrande politiker i Uppsala att ta sitt arbetsgivaransvar, skriver Elin Hamnquist, Lisa Heljefors och Katja ­Hedenquist.

Lisa Heljefors och Elin Hamnquist (bilden) skriver tillsammans med Katja Hedenquist om socialtjänstens situation i Uppsala.

Lisa Heljefors och Elin Hamnquist (bilden) skriver tillsammans med Katja Hedenquist om socialtjänstens situation i Uppsala.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2013-03-25 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Missnöjet hos många socialarbetare i Uppsala kommun bottnar i många års försök att förändra och förbättra de brister vi ser i de olika myndighetsverksamheterna. Vi ser i dag en personalomsättning på över 50 procent inom vissa verksamheter, en förlust av 30 års yrkeserfarenhet på drygt ett år inom andra, samt riktlinjer som står i motsats till den lagstiftning socialarbetare arbetar under.

Utöver detta är arbetsbelastningen inom området för myndighetsutövning ohållbar, då ärendemängd och arbetsuppgifter ständigt ökar. Upplevelsen av att inte hinna med verksamhetens uppsatta mål är stor.

Vi socialarbetare upplever att med en pressad arbetssituation, hög personalomsättning och minskade resurser kontra ökade krav på uppföljningar, dokumentation etcetera riskerar socialtjänsten en icke rättssäker handläggning, där vi kan ha svårt att leva upp till lagstiftningens intentioner.

Socialarbetarna värderas dessutom lågt lönemässigt och i jämförelse med närliggande kommuner har Uppsalas socialsekreterare näst lägst medianlön.

Vi vittnar även om en verklighet där myndighetsverksamheten ständigt underbudgeteras, vilket är till direkt men för de utsatta medborgare vi möter.

Mohamad Hassan (FP) menar även att handläggningskostnaderna inom socialtjänstverksamheten är för höga och hänvisar till Socialstyrelsens Öppna jämförelser för ekonomiskt bistånd 2012. Jämförelsen har visat sig ha en ytterst låg trovärdighet då flertal kommuner inte redovisat handläggningskostnader alls. Vi socialarbetare upplever att det är ekonomin som styr, inte lagstiftning och individens behov.

Det höga tempot inom socialtjänsten leder till att det blir betydligt svårare att bemöta människor i kris som söker samhällets stöd.

De som ytterst riskerar att drabbas av den rådande arbetssituationen inom socialtjänsten är utsatta medborgare i behov av samhällets insatser, så som ekonomiskt bistånd, boende, behandling, hemtjänst med mera.

I och med ovanstående fakta startades nätverket, Nu bryter vi tystnaden i Uppsala, som tillsammans med Vision och Akademikerförbundet SSR har för avsikt att stoppa urholkningen av det sociala arbetet. Nätverket arrangerade den 6 mars en hearing med politiker. Syftet med hearingen var att lyfta upp och få svar på hur politikerna ska komma till rätta med de arbetsförhållandena som nämns ovan.

Trots att ytterst ansvariga, inbjudna, politiker från arbetsgivarnämnden inte hade möjlighet att delta på hearingen, resulterade kvällen ändå i ett flertal bra förslag inför framtiden. Politikerna var eniga i frågan om att socialarbetare har en för låg lön, och till följd av detta gavs förslag på en ny lönekartläggning. Politikerna lyfte även frågan om att en bättre återkoppling på resultaten i medarbetarundersökningar är någonting att arbeta vidare med.

Under hearingen gavs förslag på att starta ett socialpolitiskt forum där politiker och socialarbetare träffas för att diskutera. Detta förslag är nätverket Nu bryter vi tystnaden i Uppsala mycket positivt till, då vi tidigare saknat en dialog med ansvariga politiker. Vi ser denna möjlighet som ett steg i rätt riktning för att kunna stoppa den utvecklingen av socialtjänsten som i dag sätter kvantitet före kvalitet. Vi bjuder härmed, öppet, in politiker till ett första möte för att åstadkomma en förändring.

Nu har vi socialarbetare, brutit tystnaden. Nu är det dags för styrande politiker i Uppsala att också bryta tystnaden och ta sitt arbetsgivaransvar, vilket innebär att bedriva en politik som sätter kvaliteten i det sociala arbetet i fokus!

Elin Hamnquist
Lisa Heljefors
Katja Hedenquist

representanter för nätverket Nu bryter vi tystnaden Uppsala, i samarbete med fackförbuden Vision och Akademikerförbundet SSR
UNT 25/3 2013